Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Многохилядни протести в Букурещ: Румънците се обявиха срещу незаконната сеч в страната

[post-views]
Хиляди на протест срещу властта в Букурещ

Romania-protestiНапрегнато денонощие преживя Румъния. Докато парламентът решава с вот на доверие съдбата на новосформираното правителство на либерала Людовик Орбан, хиляди хора излязоха на протест в столицата Букурещ. Те се обявиха срещу незаконната горска сеч и безразборното обезлесяване на страната.

Множество изпълни централните улици на Букурещ в знак на протест срещу масовата сеч в страната. Преоблечени като горски животни хиляди демонстранти осъдиха дългогодишната практика, която по думите им се осъществява нелегално и абсолютно диспропорционално.

активист от Greenpeace:

„В продължение на 30 години румънските власти неглижират ситуацията в горите. Нито политиците, нито държавата правят достатъчно, за да спрат незаконното обезлесяване. Освен това имаше жертви сред хората, които искат да опазят горите, така че управляващите са и съучастници в престъпление.“

От началото на годината в Румъния са регистрирани повече от 12 хиляди случая на незаконна сеч. На всеки час в страната изчезват хиляди дървета от видовете ела, бор, бук и явор. Много от тях формират част от жизненоважните гори на страната, алармират екоорганизациите.

Демонстрант:

„Горите в покрайнините на Букурещ вече са изсечени. Точно това правят, вместо да създадат зелен пояс около града, както е навсякъде по света и във всички големи европейски столици.“

Северната ни съседка се обезлесява изключително бързо. Европейският съюз предупреди Букурещ, че унищожаването на зелените площи може да повлияе климата на континентално ниво. Екоактивисти също настояха за конкретни мерки. Те поискаха и по-ефективна защита на горските пазачи, след като наскоро двама от тях бяха загинаха в опит да предотвратят незаконна сеч.

Най-ново

Единична публикация

Избрани