Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално САЩ се изтеглят от Парижкото споразумение за климата

[post-views]
Официално САЩ се изтеглят от Парижкото споразумение за климата

MakronСАЩ официално започнаха процедура по оттегляне от Парижкото споразумение за климата. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че е уведомил ООН и посочи като мотив, несправедливо бреме, което документът носи на американската икономика. Редица световни лидери изразиха съжалението и разочарованието си от решението на САЩ.

Споразумението за климата договорено през 2015г в Париж, се смята за един от най-амбициозните проекти в ограничаване на глобалното затопляне, следствие на човешката дейност. В общи линии, документът подписан от 195 страни включително и България, има за цел да ограничи покачването на средните глобални температури до под 2 градуса по целзий до 2050г, с драстичното намаляване на вредните емисии във въздуха. С денонсирането САЩ, които наред с Китай и Индия се смятат за най-големите замърсители в света, реално поставят на карта цялото споразумение.

Припомням, че едно от предизборните обещания на американския президент Доналд Тръмп, който като цяло отрича глобалното затопляне, бе именно да изтегли страната от споразумението за климата с довода, че то не е справедливо по отношение на САЩ. Според договореното обаче в Париж, процедурата по оттеглянето от споразумението продължава 12 месеца, което ще рече, че страната официално ще може да напусне на 4 ноември 2020. Това е малко след президентските избори в САЩ, което ще рече, че ако Тръмп загуби, то победителят може да смени курса. Решението на Вашингтон беше посрещнато с остра критика, както в САЩ, така и по света.

Френският президент Еманюел Макрон, който е на посещение в Китай изрази своето разочарование, като се очаква в Шанхай да подпише с китайския си колега Си Джинпин декларация, с която да подчертае „необратимостта“ на Парижкото споразумение за климата.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани