Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

При спец акция задържаха сестрата на убития лидер на ИДИЛ

[post-views]
Турция намери нов военен пазар

Siria_Turky_specchasti

Сестрата на убития наскоро лидер на джихадиското движение ИДИЛ е била арестувана при операция на турската армия в Северозападна Сирия. Високопоставен турски представител уточни, че 65 годишната Расмия Ауад е била задържана близо до град Азаз, провинция Алепо.

Малко се знае по-голямата сестра на убития в края на миналия месец Абу Бакр ал-Багдади, но според Турция, задържането й е златна мина за разузнаването, което може да се добере до важна информация за джихадисткото движение ИДИЛ.

Според изнесената информация сестрата на убития лидер е била задържана във фургон, заедно със съпруга, снаха й и пет деца, като в последствие възрастните са били разпитани.

Доколко сестрата на ал–Багдади е запозната с работа на организацията не е ясно, но експерти цитирани от Би БИ Си, посочват, че град Азаз, е известен с каналите за трафик на семейства на бивши членове на т.нар „Ислямска държава“.

Задържането на Расмия Ауад дойде седмица, след смъртта на брат й Абу Бакр ал-Багдади, който се самоуби, при спец операция на американската армия. Независимо, че елиминирането му беше обявено за огромен успех от президента Доналд Тръмп, експертите остават категорични, че създадената от него организация, продължава да има капацитет да се прегрупира и борбата срещу нея все още не е приключила.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани