Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден скандал с Twitter – служители на компанията шпионирали в полза на Рияд

[post-views]
Бивш служител на Tуитър е осъден за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

twitterTwitter се оказа в центъра на поредния скандал. Бивши служители на компанията са шпионирали в полза на Саудитска Арабия, обяви съдът в Сан Франциско. Трима души са обвинение, че са изнасяли лична информация на потребители и са ги продавали на правителството в Рияд.

Двама бивши служители на Twitter – американецът Ахмад Абоуамо и саудитецът Али Алзабарах са осъществили кражба на лични данни от социалната мрежа и са ги предоставили на високопоставени лица в Саудитска Арабия, посочват от съда. Двамата са работили в компанията няколко години, но са напуснали през 2015 г. Предполага се, че те са продавали информация за критици на режима в Рияд, благодарение на която службите можели да ги идентифицират и да определят местоположението им.

В шпионаж е обвинен и още един саудитски гражданин – Ахмед Алмутайри. Това е първият случай, в който лица от Саудитска Арабия са обвинени в шпионаж на територията на САЩ, коментират местните медии. От Twitter пък уверяват, че достъп по личната информация на потребителите имат само тесен кръг от хора, които са преминали редица проверки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани