Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Свети Мина закриля воините на мисия

[post-views]
Свети Мина закриля воините на мисия

1 (3) Първият параклис във ВМС, който носи и името на Свети Мина, се намира в района на Пункт за базиране – Бургас, в състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Именно тук извикали отец Стилиян от Черноморец. „В един момент, и аз не знам как се случи, Божият промисъл ли беше, но ме извикаха да дам съвети за строежа на храм във Военноморската база в Атия. С удоволствие приех да бъда консултант. Изградихме първия уникален храм във военноморска база. Избрахме името да бъде Св. Мина неслучайно”, казва свещеникът.
Моряците предлагали храмът да се казва на името на светеца покровител на армията ни – Св. Великомъченик Георги, но отец Стилиян ги убедил да е Св. Мина, който е покровител на отделния войник. Аргументите му са свързани с една изключително интересна история и истинско чудо. 
В Клисура през Балканската и Междусъюзническата война – 1912–1913 г. мобилизирали и изпратили на фронта 70 млади мъже от местното население. Майките, естествено, силно се притеснявали за чедата си, взети войници. Отишли при прадядото на отец Стилиян, който също бил свещеник в местния храм. Попитали го какво да направят, за да се върнат синовете им живи и здрави. Той им казал, че Св. Мина е покровител на войника. Предложил всеки вторник от седмицата да правят възхвално пеене, посветено на светеца. Жените дали имената на своите близки на фронта и отецът ги прочитал. Това се повтаряло всеки вторник.
 В един момент от фронта се получава писмо, подписано от всичките 70 човека, че са живи и здрави. Това писмо се пази и днес в архива на Клисурската църква. Когато виждат това писмо, майките все по-убедено продължават да участват в седмичните възхвални пения. Четат се имената на техните близки и в крайна сметка от Клисура нито един не загива във войните. Всички се завръщат живи и здрави в домовете си. 
Отец Стилиян разказал тази история на ръководството на тогавашната военноморска база „Атия“ и заедно решили храмът да приеме името на Св. Мина. Историята е разказана от отец Стилиян и във военния вестник неотдавна.
Хората, които са се молели пред иконата на Свети Мина или в негов манастир, твърдят, че той прави чудеса. Стотици са жените, които ходят там и се молят на Свети мъченик Мина да заченат, а след това се връщат 2 (3)в манастира му да кръщават децата си.
Друго чудо, което прави молитвата към Светеца, е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове. Много семейства споделят, че молитвата, отправена съм Свети Мина, им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.
В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците. Неговият празник бележи средата на т. нар. Вълчи празници – от Архангеловден (8 ноември) до Коледни Заговезни (13 ноември) – времето, в което вълците бесуват. От 14 ноември започват Коледните пости, които траят до 25 декември: Рождество Христово–Коледа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани