Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънският еврокомисар най-сетне е одобрен

[post-views]
Румънският еврокомисар най-сетне е одобрен

Урсула фон дер Лайен одобри румънката Адина-Йоана-Вълян за бъдещ еврокомисар по транспорта. По-рано от Букурещ изпратили писмо с две кандидатури. Номиниран бил и Зигфрид Мурешан. И той, и Вълян са депутати от Европейската народна партия (ЕНП) – първата сила в Европарламента.
Фон дер Лайен бе поискала от властите в Букурещ да номинират и мъж, и жена, за да може да бъде спазен балансът между половете. Така всички страни – членки на ЕС (ако не се брои напускащата Великобритания), имат свои кандидати за еврокомисари. И Мурешан, и Вълян са провели интервюта с Фон дер Лайен, каза говорителят.
adina-valeanРумънската кандидатка е евродепутат с голям опит в транспортната сфера, изтъкнаха пред Клуб Z източници от „Берлемон“. Тя е била докладчик по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), насърчаващ инвестициите в транспорта, енергетиката и дигиталните услуги. Занимавала се е с въпроси като електромобили и декарбонизация на колите. Вълян е била председател на Комисията по околна среда в Европарламента. В момента оглавява Комисията по промишленост, изследване и енергетика.
Предстои тя и другите двама номинирани еврокомисари – унгарецът Оливер Вархей и Тиери Бретон, да бъдат проверени за конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси. Това трябва да стане идната седмица.
След това тримата трябва да бъдат изслушани от ресорните комисии в ЕП. Ако бъдат одобрени, предстои евродепутатите да гласуват за новата Еврокомисия. Вотът е насрочен за пленарна сесия в Страсбург през последната седмица на ноември. Ако всичко мине по план, новата ЕК, оглавявана от Урсула фон дер Лайен, ще встъпи в длъжност на 1 декември.                         

Най-ново

Единична публикация

Избрани