Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентските избори в Румъния: Клаус Йоханис и Виорика Данчила отиват на балотаж

[post-views]
Москва затваря румънското консулство в Ростов на Дон

flafs_RomaniaВ Румъния не успяха да изберат държавен глава на провелите се в неделя президентските избори. Един срещу друг на балотажа ще се изправят действащия президент Клаус Йоханис и  лидерът на социалдемократите Виорика Данчила.

При 48 процента избирателна активност действащият президент Клаус Йоханис печели първия тур с близо 39 на сто. Това  му дава убедителна преднина пред опонента му- бившият премиер и лидер на социалдемократите Виорика Данчила. Тя се класира втора с 22 процента.

Клаус Йоханис- президент на Румъния:

„Войната срещу социалдемократите не е свършила. След две седмици ни предстои още една тежка битка. За това моля всички, които искат да защитят справедливостта да излязат и да гласуват на втория тур. Скъпи румънци, гласувайте, за да имаме нормална държава.“

Макар и втори резултатът за Виорика Данчила също се смята за успех. Лидерът на социалдемократите влезе в президентската битка, след като ръководеното от нея правителство загуби вот на доверие в парламента, заради опита да прокара законодателни промени, в които мнозина видяха опит да се подкопае върховенството на закона.

Виорика Данчила – кандидат за президент:

„Искам да благодаря на всички мои приятели, които гласуваха за мен. Успях да се класирам втора, независимо от цялата критика и кампанията, която се водеше срещу мен и партията.“

Балотажът в Румъния е на 24 ноември, като очакванията са Клаус Йоханис да спечели втори петгодишен мандат.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани