Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полицаи разблокираха френско-испанската граница: Парламентът в Каталуния отново поиска независимост

[post-views]
Втора нощ на размирици в Каталуния – сблъсъците с полицията стават все по-ожесточени

Ispania-protesti-KataluniaОтрядът за борба с безредиците на френската полиция успя да изтласка каталунските сепаратисти към територията на Испания. След мащабна операция съвместно с испанските си колеги органите на реда премахнаха продължилата близо едно денонощие блокада на границата и възстановиха движението по основната пътна артерия през Пиренеите.

Полицаите от френската страна на границата премахнаха поставените от демонстрантите бетонни прегради. В понеделник хиляди каталунски сепаратисти запречиха основния път между Испания и Франция и предизвикаха километрични задръствания в района на Жонкера, а десетки автомобили бяха принудително отклонени по обходен маршрут.

В Барселона пък се проведоха масови шествия в подкрепа на движението „Демократично цунами“, което организира блокадата. Бяха издигнати лозунги за независимост и искания за освобождаване на осъдените в Мадрид сепаратистки лидери. По повод напрежението по границата каталунският премиер Ким Тора заяви, че няма основание да повдига обвинения и настоя изтласкването на протестиращите да става внимателно и без да има пострадали.

Междувременно регионалният парламент използва ситуацията на несигурност след изборите в неделя, за да отправи ново предизвикателство към централната власт в Мадрид. Местните депутати приеха специално предложение, с което изразяват волята на Каталуния да упражни правото си на самоопределение. Решението няма правен ефект, но призовава за реални политически действия, които да доведат до независимост. Испанският съд реагира бурно на поведението на Барселона и заплаши нормотворците с тежки правни последици.

Най-ново

Единична публикация

Избрани