Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обвиниха Британската армия във военни престъпления: Международният наказателен съд започна проверка по случая

[post-views]
Ген. Сандърс: Изпращането на танкове на Украйна отслабва британската армия

uk_armyОбвиниха Британската армия, че прикрива военни престъпления. Становището е на бивши следователи, проучвали нарушения в Ирак и Афганистан. Министерството на отбраната в Лондон отхвърли обвиненията като безпочвени, но случаят може да доведе до историческо първо обвинение на Международния наказателен съд срещу британски граждани.

В съвместно разследване BBC и Sunday Times събират показанията на дузина бивши служители на специализирани органи, натоварени със задачата да разследват сигнали за нарушаване на човешките права от страна на военнослужещи в Британската армия. Разказва се за няколко случая на нерегламентирани нощни операции и насилие над цивилни.

Сред тях е убийството на три деца и един младеж в Афганистан, извършено през 2012 г. от войник на Специалните сили, срещу когото така и не са повдигнати обвинения. Съобщава се и за изтезаване на затворници в иракския град Басра през 2003 г,. довело до смъртта на поне един човек. Въпросните досиета бяха затворени преди 2 години. Причината – засилен натиск от страна на военното ведомство, според един от свидетелите.

Международният наказателен съд приема обвиненията изключително сериозно и ще извърши независима проверка на разкритията в медиите. Изводите може да имат решаващо значение за отварянето на знаково производство срещу Великобритания, заявиха от екипа на главния прокурор към трибунала. Още повече, че магистратите отдавна разполагат с достатъчно основания да смятат, че наистина са извършени военни престъпления.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани