Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Туск оглави ЕНП, Мария Габриел е избрана за първи зам.-председател

[post-views]
Варшава обсъжда възможността да сваля руски ракети, но решения още не са взети, обяви полското външно министерство

21-tusk

Европейската народна партия избра Доналд Туск за свой председател. Той ще наследи поста от Жозеф Дол на 1 декември, когато изтича мандатът му, като председател на ЕС. Голямата изненада от конгреса на ЕНП в Загреб, дойде след като българският еврокомисар Мария Габриел беше избрана за първи зам.-председател на партията, след като събра 442 гласа.

Доналд Туск беше единственият кандидат за председателския пост на ЕНП. Той беше избран с 491 гласа „за“ и 37 „против“ на  конгрес на партията в хърватската столица Загреб, на който взеха участие повечето национални партийни лидери, сред които канцлерът на Германия Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов.

 

Доналд Туск – избран за лидер на ЕНП:

„Благодаря на всички, които ми гласуваха доверие. Благодаря Ви. Аз съм новият председател на ЕНП, което звучи много по-добре от това да си бившият председател на ЕС.“

Надеждите към Туск са да успее да влее глътка свеж въздух на европейската десница, която се задъха след последните избори за ЕП, за сметка на популистките и евроскептични партии. За българския премиер ББ освен голям приятел на България, Туск има всички необходими качества да запази доминиращoси място в ЕНП.

Доналд Туск ще е шестият председател на ЕНП, но ще е първият източноевропейски политик, който ще оглави най-голямото политическо семейство от десни партии в ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани