Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощно земетресение в Албания причини смърт и разрушения в столицата Тирана

[post-views]
Слабо земетресение край Банско

zemetresenieeeee

Мощно земетресение със сила 6.4 по рихтер разтърси Албания. До този момент е потвърдена смъртта на най-малко 13 души. Ранените са над 140. Трусът e причинил сериозни материални щети, като има съобщения за срутени сгради и затрупани хора. Засега няма данни за пострадали българи, съобщиха от външното ни министерство.

Епицентърът на земетресението е бил регистриран край крайбрежния град Дурас и на 34 км северозападно от столицата Тирана. Последвал е силен вторичен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер. Дълбочината на земетресението е била 10 км, което е причината да бъде усетен в няколко балкански страни, включително и по високите сгради в София.

Най-тежка е ситуацията в град Дурас и околностите му. От там идват съобщения за разрушени сгради и разбити пътища. Местни медии съобщават и за затрупани хора, след като шест етажен блок се е срутил. Повече от 300 спасителни екипи бяха изпратени в засегнатите райони, като в близките часове албанското правителство може да поиска и международна помощ.

По данни на българското посолство в Тирана на много места електричеството и интернет връзките са прекъснати, като от там посочиха, че вече са сформирали кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Българският премиер Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма на албанския си колега Еди Рама, в която поднесе съболезнования от името на българския народ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани