Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

13 френски военнослужещи загинаха в Мали – сблъскаха се 2 хеликоптера от операция „Бархан“

[post-views]
13 френски военнослужещи загинаха в Мали – сблъскаха се 2 хеликоптера от операция „Бархан“

HELIKOPTERI

13 френски военнослужещи от силите на операция „Бархан“ загинаха в хода на военни действия срещу джихадистите в Мали. Това съобщиха от Елисейския дворец. Причината за трагедията е сблъсък между два хеликоптера.

Инцидентът се е случил късно в понеделник, съобщиха от кабинета на френския президент Еманюел Макрон. Самият държавен глава изрази дълбоката си скръб заради смъртта на „шестимата офицери, шестима подофицери и един ефрейтор, които паднаха за Франция в операцията срещу тероризма в Сахел“. „Тези 13 герои имаха единствената цел да ни защитят“, допълни Макрон.

Припомняме, че Мали е сцена на насилие от 2012 г., когато ислямисти превзеха северните части на страната. През 2013 г. Франция изпрати на място свои сили, с чиято помощ местната армия отвоюва териториите си. Напрежението обаче не стихна, напротив – разпростря се в цяла Западна Африка. Година по-късно Париж, заедно с 5 държави от региона – Буркина Фасо, Чад, Нигер, Мавритания и Мали, стартира операция „Бархан“. В нея участват около 4 500 френски войници, чиято цел е да се борят срещу ислямистките групировки от Либия до Гвинея-Бисау.

Трагедията в понеделник е най-голямата загуба за Френската армия от началото на интервенцията в Мали. За целия този период убитите са 38, а последният случай беше по-рано през ноември, когато френски войник беше убит от бомба, взривила се близо до автомобила му.

Най-ново

Единична публикация

Избрани