Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Нова детска смърт разтърси здравеопазването

[post-views]
Нова детска смърт разтърси здравеопазването

Димитър ИЛИЕВ
Смъртта на 3-годишно момченце потресе обществото и повдигна отново въпроса за лекарската етика и мотивацията в здравеопазването. Детето било разкарвано през нощта в три столични болници, преди да почине от вирусна пневмония. Преди това пък лекар не можа да разпознае симптомите на задаващ се масивен инфаркт и ги обърка с чревни проблеми, преди жена да отиде в небитието.
Според извършената аутопсия на починалото момче то е умряло от вирусна двустранна пневмония с масивни кръвоизливи в белите дробове. На 14 ноември родителите му търсили помощ в 3 болници в София, но така и не получили адекватна медицинска грижа. Според Министерството на здравеопазването пневмонията е причинена от вирусна инфекция, в резултат на която са възникнали двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези.
Детето първо било закарано в болница „Лозенец“, след това в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, а накрая и в „Пирогов“, където не могли да го спасят.
В Педиатрията (Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“) момченцето било закарано в 1,20 ч. Там са му били направени изследвания и детето било настанено за лечение, каза директорът д-р Димитър Русинов.
Преценено било, че то се нуждае от болнично, но не и за интензивно лечение, като са започнали да му правят изследвания. В 12,30 ч кръвната картина показва, че има възпаление, поради което му е направена рентгенова снимка на белите дробове, която не показва отклонение
детето в момента е било без температура. Но, така или иначе, се организира приемът и то се приема в болницата. След 16,30 ч състоянието му рязко се влошава. Вторите изследвания вече сочат за тежка пневмония, допълни д-р Русинов. Накрая лекар от „Пирогов“ е интубирал детето и го прехвърля към спешната болница. Няма забавяне в лечението, твърди и зам.-директорът д-р Калайков.
Според д-р Елена Георгиева, която е трябвало да прегледа първа детето в Педиатрията, то е чакало 30 мин за прием, но през това време състоянието му не било тежко. В 1,30 ч й били предоставени документите. Около 2 ч момченцето било прието за лечение. 
„През този половин час установих на базата на клиничния преглед, че става въпрос за дете, което има нужда от болнично лечение, но не и от интензивно болнично лечение, каза д-р Елена Георгиева. д-р Eлена ГеорогиеваТя разказа, че е предложила на родителите му да бъде настанено за лечение в пулмологичната клиника на „Александровска болница“, но те отказали. Тя допълни, че състоянието на малкия е позволявало да бъде преместен в друго лечебно заведение. „Беше в увредено общо състояние. 
Лежеше на болничната кушетка с белези на интоксикация но не и с дихателна и сърдечна недостатъчност“, твърди медикът „Детето е отишло още сутринта в детската педиатрия. Тогава възниква първият проблем. Важно е да се установи причината защо още тогава не е прегледано. Според мен възможностите са 2 – бездействие на медицинския екип или не е имало кой да прегледа детето“, твърди адвокат Христина Николова. „Важното е да не се допуска повече това да се случва. Много е важно на проверката да присъства представител на родителите, за да няма нищо потулено, да се видят всички документи“, добави тя.
След смъртта на момчето със случая се зае прокуратурата. „Ще бъдат привлечени вещи лица, които ще правят експертизите по случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно момче, търсило медицинска помощ в три столични болници, както и гаранцията, че това ще бъдат изключително компетентни специалисти в своята област“, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че тече проверка по случая, като „действията по разследването са интензивни“, започнали са, извършват се и в този момент. Вече е иззета пълната медицинска документация и от трите лечебни заведения. Родителите са предали и записи от телефонните им апарати, „които малко или много ще допринесат за разкриване на обективната истина“, отбеляза още главният прокурор.
Заради твърденията на родителите на момченцето, че са били разкарвани между няколко болници и то не е получило нужните грижи, в края на миналата седмица временно бяха освободени директорите на педиатричната болница „Пирогов“ и болница „Лозенец“, където детето също е преглеждано. Д-р Елена Георгиева, която е с 36 години стаж като педиатър, пък е излязла в неплатен отпуск. 
Според нея не системата, а болестта е убила Алекс
коментира тя случая без грам съжаление за станалото. „При тежката двустранна хеморагична пневмония, каквато според предварителния доклад от проверката е убила детето, медиците не са можели да направят нищо. Но болката и тъгата на родителите на Алекс бяха превърнати в наказателна палка“, казва лекарката. Според нея отстраняването на директорите, преди да са приключили всички проверки, нарушава работата в ръководените от тях болници и предизвиква шоково състояние за колективите.
В същото време лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово е освободен от работа, след като негова пациентка почина от масивен инфаркт, а часове преди това медикът я прегледал и преценил, че страда от гастрит. Случаят е от 20 октомври, когато 72-годишната жена от Габрово се почувствала зле и близките й извикали спешна помощ. Докторът преценил, че пациентката страда от гастрит и поставил обезболяващо лекарство. Състоянието на жената се влошило и последвало повторно обаждане. Била транспортирана до болницата, където починала от масивен инфаркт. Близките й са убедени, че е станала жертва на лекарска небрежност. След проверка по случая директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово – д-р Георги Шандурков, е освободил медика, като поясни, че причината е несправяне с работата.  Според Шандурков е трябвало да се изготви кардиограма на пациентката, за да се установи състоянието й.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани