Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обмислят още стимули за военните преподаватели

[post-views]
Обмислят още стимули за военните преподаватели

За търсене на възможности за допълнително стимулиране на военнослужещите от академичния състав в провеждащият се Стратегически преглед на отбраната е заложено преразглеждане на вътрешноведомствената нормативна уредба във връзка с висшето образование и наука. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който по време на парламентарния контрол отговори на въпрос на проф. д.и.н. Станислав Станилов. 
Народният представител изрази разочарование от механизма за определяне на възнагражденията на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски”. Според него така се отблъскват от академична кариера най-талантливите и амбициозните офицери. 
Всяка длъжност във Въоръжените сили, каза още министърът, има своите специфични особености и отговорности, за които военнослужещите получават допълнително възнаграждение. Тези от академичния състав, уточни той, получават и допълнително възнаграждение за придобитата образователна и научна степен „доктор” и научна степен „доктор на науките”, което е съответно 42 лв. и 95 лв.
С моя заповед, продължи министърът, съм упълномощил ръководителите на структурите във военнообразователната система да определят по-големи допълнителни възнаграждения за сметка на собствени приходи на членовете на академичиня състав по решение на академичните съвети. От отговора му стана ясно, че той като министър за образователната си степен доктор получава също 42 лв. 
Говорейки за новата политика на МО във военното образование, министърът даде пример с новия началник на НВУ „Васил Левски” полковник Иван Маламов. Изпращаме, каза той, по-млади офицери с опит от действащи формирования, а „не да става едно застояване и цялата кариера на един преподавател да мине от кабинета до вкъщи”. Така, смята министърът, той губи връзката с реалните условия, в които изпълняват задачи военнослужещите. 
Като друг положителен пример той посочи началника на Военна академия „Георги С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, който преди това бе командир на 61-ва механизирана бригада. По подобен начин ще се процедира и с назначаването на началник на Висшето военновъздушно училище, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г. Според него след началник на военно училище военнослужещият трябва да се развива, като се връща отново в строя.

Комплексни занятия с ученици от десети клас.

На територията на военни формирования 34200, 54060 и шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново бяха проведени комплексни занятия с ученици от десетите класове в средните училища. Близо 700 ученици от областта се запознаха с част от въоръжението на БА под формата на показни и практически занятия. 
Занятията бяха проведени от военнослужещи от в.ф. 34200 и 54060 – Шумен, факултет „Артилерия, ПВО и КИС” и служители на Военно окръжие – Шумен. 
За запознаване с въоръжението бяха развърнати отделни учебни центрове. На младите хора беше показано стрелково оръжие на въоръжение в БА, различни артилерийски системи и учебен кабинет за изучаване на устройството и механизмите на САУ-2С1 „Гвоздика”. Ръководителите напътстваха учениците в боравенето с оръжието и апаратурата, както и отговориха на всички поставени въпроси. Най-голям интерес сред учениците предизвика реактивната система за залпов огън – БМ-21 „Град”.
Показните занятия запознаха учениците с възможностите за бъдеща професионална реализация в армията.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани