Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг и Тръмп: НАТО не е в мозъчна смърт

[post-views]
Столтенберг и Тръмп: НАТО не е в мозъчна смърт

450x-1Президентът на САЩ Доналд Тръмп с остра критика към френския си колега Еманюел Макрон, заради твърденията му, че НАТО е в „мозъчна смърт“. Малко преди началото на срещата на върха на алианса в Лондон Тръмп заяви, че думите на Макрон са обида към организацията.

Критика, разногласия и заплахи. Така изглежда НАТО на 70 години. Причините за това са появилите се през последните месеци различия между ключовите съюзници в Алианса, в частност между САЩ, Франция и Турция по отношение на кюрдите в Сирия. Кулминацията на тези търкания стана изказването на Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт. Доналд Тръмп, който преди време заяви, че Алиансът е отживелица, вече е на друго мнение.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„НАТО служи на висша цел. Изказването на Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт, не е честно спрямо САЩ, които допринасят най-много.Това е обида и към другите сили.

От своя страна гнералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг    е категоричен, че Алиансът е активен, гъвкав и адаптивен към новата среда за сигурност.

Йенс Столтенберг- генерален-секретар на НАТО:

„Наскоро приложихме най-голямото подсилване на колективната ни отбрана от края на Студената война. С силите в повишена готовност, за първи път в историята ни имаме бойни групи по източната си граница. Европейските съюзници и Канада все повече инвестират в новите технологии, като в същото време увеличаваме усилията си в борбата срещу тероризма, дори за първи път адресираме и предизвикателства за сигурността от възхода на Китай.„

Търканият обаче остават. Все повече страни-членки на НАТО начело с Франция поставят въпроса до колко членството на Турция е адекватно, особено след решението на Анкара да се въоръжи с руско оръжие и да започне операция срещу кюрдите в Сирия. Малко преди да замине за Лондон турският президент Реджеп Ердгоан заплаши да наложи вето на отбранителните планове на НАТО за Балтийския регион, ако Алиансът не подкрепи страната му в борбата срещу кюрдите, които Анкара смята за терористи. Друг проблем са разходите за отбрана, в частност ангажиментът на отделните страни да увеличат военните си бюджети до 2 процента от БВП си до 2024 г. Според последния доклад на НАТО тази година се очаква девет страни да изпълнят ангажимента си, сред които е и България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани