Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия гони двама руски дипломати заради убийството на грузински гражданин в Берлин

[post-views]
Германският парламент отхвърли предложение за доставка на ракети „Таурус“ на Украйна

germany-bundestagГерманското правителство експулсира двама руски дипломати, заради убийството на грузински гражданин в Берлин  през август.  Те не са оказали съдействие при разследването на случая, заявиха от федералната прокуратура и подчертаха, че имат основания да смятат, че зад покушението стои Кремъл.

Двама служители на руското посолство са обявени за персона нон-грата и трябва незабавно да напуснат страната, съобщиха германските медии. Решението е провокирано от забавено във времето изпълнение на настойчивото искане на Берлин, Москва да окаже съдействие при изясняването на фактите по случая.

По-рано Федералната прокуратура пое разследването на убийството, чиято жертва е 40-годишен бивш чеченски бунтовник с грузинско гражданство. Предполагаемият извършител беше задържан скоро след покушението и е в ареста, но отказва да съдейства. Държавното обвинение се намеси в казуса, защото има основание да смята, че зад престъплението стоят руски или чеченски разузнавателни служби.

Кремъл ще предприеме реципрочни стъпки в отговор на германските мерки, заявиха от руското външно министерство и окачествиха действията на Берлин като необоснован неприятелски акт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани