Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: НАТО остава един за всички и всички за един

[post-views]
НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Основният принцип на НАТО един за всички и всички за един остава непоклатим. Това заяви генералният секретар на Алианса  Йенс Столтенберг след срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки в пакта, която се проведе в Лондон.

Срещата на върха на лидерите от НАТО в Лондон по случай 70-та годишната от създаването на Алианса започна с разногласия критики и заплахи, което накара мнозина анализатори да се запитат –има ли бъдеще военна организация.

 

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Всички лидери бяха пределно ясни, че оставаме един за всички и всички за един. Нашият ангажимент към чл.5  за колективната ни отбраната остава непоклатим.“

НАТО гарантира сигурността на милиони хора през последните 70 години и ще продължи да го прави и в бъдеще, каза Столтемберг и обяви, че Алиансът е направил значителна стъпка за увеличаването на готовността на силите си.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Мога да обявя, че всички ангажименти на страните към Инициативата на НАТО за Готовност на силите са изпълнени и Алиансът в рамките на 30 дни вече ще има на разположение 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба.“

Другият ключов момент от срещата подкрепената от лидерите на НАТО позиция, че агресивните действия на Русия продължават да са заплаха за евроатлантическа сигурност, и че растящото  влияние на Китай представлява предизвикателство за Алианса. По време на форума беше обсъдено и бъдещето на договорите за контрол над оръжията, както и увеличаване  на усилията в борбата срещу тероризма. Лидерите се съгласиха да включат космоса –като петата оперативна сфера на Алианса и поеха ангажимент да подобрят телекомуникационна си инфраструктура, което включва и бъдещето изграждане на мобилната 5G система.

По отношение на появилите се различия между съюзниците, в центъра на които се оказаха желанието на Турция НАТО да обяви сирийските кюрди за терористи Столтеберг посочи, темата не е обсъдена и призна, че различията остават. По въпроса за решението Анкара да се въоръжи с руски ПВО системи С-400, генералният секретар беше категоричен.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„ По отношение на С-400 това е национално право на Турция да вземе подобно решение. Повече страни в НАТО, включително и аз изразихме своите опасения и последиците които може да има това. Това което мога да кажа със сигурност, че руската система С-400 никога няма да може да бъде интегрирана в Противовъздушната система на НАТО.

Лидерите се споразумяха още, че споделянето на финансовата тежест остават неделими от колективната сигурност, като според прогнозите на Столтеберг, до 2024 г се очаква разходи на отделните страни да достигнат до 400 милиарда долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани