Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: НАТО остава един за всички и всички за един

[post-views]
Столтенберг: Няма реално изтегляне на руски сили от северната част на Украйна

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Основният принцип на НАТО един за всички и всички за един остава непоклатим. Това заяви генералният секретар на Алианса  Йенс Столтенберг след срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки в пакта, която се проведе в Лондон.

Срещата на върха на лидерите от НАТО в Лондон по случай 70-та годишната от създаването на Алианса започна с разногласия критики и заплахи, което накара мнозина анализатори да се запитат –има ли бъдеще военна организация.

 

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Всички лидери бяха пределно ясни, че оставаме един за всички и всички за един. Нашият ангажимент към чл.5  за колективната ни отбраната остава непоклатим.“

НАТО гарантира сигурността на милиони хора през последните 70 години и ще продължи да го прави и в бъдеще, каза Столтемберг и обяви, че Алиансът е направил значителна стъпка за увеличаването на готовността на силите си.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Мога да обявя, че всички ангажименти на страните към Инициативата на НАТО за Готовност на силите са изпълнени и Алиансът в рамките на 30 дни вече ще има на разположение 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба.“

Другият ключов момент от срещата подкрепената от лидерите на НАТО позиция, че агресивните действия на Русия продължават да са заплаха за евроатлантическа сигурност, и че растящото  влияние на Китай представлява предизвикателство за Алианса. По време на форума беше обсъдено и бъдещето на договорите за контрол над оръжията, както и увеличаване  на усилията в борбата срещу тероризма. Лидерите се съгласиха да включат космоса –като петата оперативна сфера на Алианса и поеха ангажимент да подобрят телекомуникационна си инфраструктура, което включва и бъдещето изграждане на мобилната 5G система.

По отношение на появилите се различия между съюзниците, в центъра на които се оказаха желанието на Турция НАТО да обяви сирийските кюрди за терористи Столтеберг посочи, темата не е обсъдена и призна, че различията остават. По въпроса за решението Анкара да се въоръжи с руски ПВО системи С-400, генералният секретар беше категоричен.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„ По отношение на С-400 това е национално право на Турция да вземе подобно решение. Повече страни в НАТО, включително и аз изразихме своите опасения и последиците които може да има това. Това което мога да кажа със сигурност, че руската система С-400 никога няма да може да бъде интегрирана в Противовъздушната система на НАТО.

Лидерите се споразумяха още, че споделянето на финансовата тежест остават неделими от колективната сигурност, като според прогнозите на Столтеберг, до 2024 г се очаква разходи на отделните страни да достигнат до 400 милиарда долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани