Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Обща стачка блокира Франция – повечето полети от и до Париж са отменени

[post-views]
Франция отстъпи на „жълтите жилетки“: Правителството се отказа да вдига акцизите на горивата

France-stachkiОбща национална стачка парализира Франция. Това е поредната подобна проява в рамките само на няколко месеца и най-мащабната демонстрация за последните няколко години. Причина за общественото недоволство отново е пенсионната реформа, лансирана от правителството на президента Еманюел Макрон. От българското външно министерство препоръчват на сънародниците ни в страната своевременно да се информират за обстановката и при нужда да се свържат с посолството ни в Париж.

Синдикатите във Франция обявиха всеобща стачна мобилизация и свикаха повече от 250 демонстрации в цялата страна. Влаковете почти навсякъде са спрени заради протест на транспортните работници. В столицата Париж метрото не работи, а автобуси не се движат. Повечето полети от и до местното летище са отменени. Блокирани са и други големи градове, като Страсбург, Бордо, Марсилия, Нант и Лил.

Затворени остават повечето учебни заведения, след като над 2/3 от преподавателите обявиха, че се включват в стачката. Болниците също работят с намален капацитет. Освен учители и транспортни работници, в протестните действия участват още полицаи, адвокати и лекари.

Органите на реда се готвят за сблъсъци и предупреждават, че крайнолеви групировки, радикализирани представители на „жълтите жилетки“ и други фракции опитват да дестабилизират ситуацията. Мобилизирани са повече от 6 хиляди полицаи и жандармеристи.

Това е поредната масова проява срещу предложението на кабинета да изравни условията за пенсиониране на всички работници във Франция. Промяната обаче засяга редица сектори, които се ползват с преференции и заетите в тях вече ще се пенсионират по-късно или ще получават по-малки пенсии.

Социологическо проучване показва, че близо 70% от французите са солидарни със стачката, въпреки неудобствата, които тя създава. Най-силна е подкрепата от гражданите на възраст между 18 и 34 години.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани