Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК представи Зелената сделка – Европа ще бъде първият въглеродно неутрален континент

[post-views]
Реакциите в световна преса за избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

ursulaЕвропейската комисия огласи плана си за Зелена сделка. Това е амбициозен модел за икономически растеж и потребление, който е ориентиран към това до 2050 г. да превърне Европа в първия континент с изцяло въглеродно неутрална икономика. Пред евродепутатите проекта представиха председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният заместник Франс Тимерманс, който оглавява инициативата.

Сама по себе си Зелената сделка е широка пътна карта за устойчиво развитие на европейската икономика чрез превръщането на климатичните и екологичните предизвикателства в реални възможности. С 50 различни мерки проектът покрива всички сфери с акцент върху транспорта, енергетиката и земеделието, както и водещите индустрии в леката и тежката промишленост.

Постигането на целите изисква сериозна инвестиция. По предварителни изчисления са необходими около 260 млрд. евро годишно и това налага частният и публичният сектор да обединят сили. За подпомагане на държавите, които са най-силно зависими от замърсяващите производства и енергийни източници, Брюксел предлага създаването на „Механизъм за справедлив преход“. Той е на стойност 100 млрд. евро и предоставя банкови гаранции за инвеститори, реализиращи проекти в отраслите, които са най-засегнати от преминаването на икономиката към по-високи екологични стандарти.

Дължим тази сделка на децата си, защото на тях принадлежи планетата, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„Все още нямаме всички отговори, но днес започва нашето пътуване. За Европа това е моментът с кацането на човек на Луната. Зелената сделка е много амбициозна, но и ще бъде много внимателна в оценката на въздействието на всяка стъпка, която предприемаме.“

В следващите 100 дни Комисията ще направи и първото законодателно предложение. Т.нар. Климатичен закон ще постави основите на пътя към целта за въглеродно неутрална икономика. Ще бъдат променени редица регламенти и директиви, а европейските граждани са поканени да участват в „Климатичния пакт“ с идеите, мненията, експертизата и дейностите си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани