Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Учения и иновации

natoПрез октомври 2019 г. Парламентарната асамблея на НАТО провежда 65-ата си сесия в Лондон. Сесията е посветена на отбраната и сигурността. Според Лара Мартино, депутат от Португалския парламент, неотдавнашните срещи на върха на НАТО очертават поредица от инициативи, предназначени да отговорят на нарастващия набор от предизвикателства пред Алианса. Русия все по-агресивно и упорито работи в областта на отбраната и възпиращите фактори. Тероризмът и нестабилността по южния фланг на Алианса предизвикват повишаване на усилията в НАТО за сътрудничество с държавите партньори по посока на усъвършенстване на способностите за наблюдение и разузнаване. Заплахите са многопосочни и изискват предотвратяване на кибератаки, дезинформационни кампании и на други предизвикателства, като в същото време пораждат нови инициативи и насочване на ресурси. В резултат на това в Щаба на НАТО се формира 360-градусовият подход за отбрана и възпиране. В основата на новите инициативи е силно разширената програма за военни учения. Основният доклад на Асамблеята отчита, че увеличаването на ученията в НАТО както по отношение на количеството, така и на качеството, е печеливш сценарий за Алианса. Трябва да се провеждат различни тестове, да се обучават и подготвят силите на организацията за новите предизвикателства в международната среда за сигурност. Военните учения между съюзниците подобряват оперативната съвместимост и насърчават трансатлантическата солидарност. 

Оперативната съвместимост е в гените на Алиансаsistema za spasqvane_nato
Високо ефективните военни учения са от съществено значение за надеждността на възпиращата позиция на НАТО. Във време, когато Алиансът работи за засилване на възпиращата си позиция, военните учения демонстрират пред световната общност възможностите, готовността, единството и политическата воля на Алианса. В междусъюзнически план ученията дават на гражданите на страните членки чувство за сигурност, стабилност и спокойствие, както и ясно видима илюстрация на ефективното използване на инвестициите в отбраната. 
Ученията дават на съюзниците и изключителната възможност да работят заедно в сферата на иновациите. Те са характерна черта на военните учения на НАТО през 2019 г. През юни в Бидгошч, Полша, се проведе ежегодното учение по оперативна съвместимост между войските на страните членки (CWIX), като през трите седмици в него участваха над 1500 инженери, учени, представители на индустрията, военни експерти от НАТО, представители на партньорски държави и организации. Тазгодишното учение в Бидгошч беше най-голямото от тази серия до момента. Този тип учения се управляват от Съюзното командване по трансформацията. Целта на ученията е да се тестват и подобряват силите на съюзниците и партньорите както и техните системи, така че да работят заедно и да генерират една обща картина. В Бидгошч се събират 40 съюзнически и партньорски държави, извършват се 7000 теста за оперативна съвместимост на 300 военни възможности. 
Германия, която тази година води Военновъздушните сили и ще го прави и през 2023 г., използва учението, за да се увери в оперативната съвместимост на оборудването с това на другите съюзници от НАТО. Немски и холандски служители тестваха за оперативна съвместимост националните си системи за предаване на разузнавателни данни. Провежда се и експеримент за предаване на медицинска документация между държави от НАТО с цел подобряване на медицинската помощ. По време на учението се тестват и възникващите нови технологии във връзка с насърчаването на военните иновации в НАТО. Оперативната съвместимост е ДНК на Алианса и чрез сътрудничество и в дух на иновативност чрез CWIX може да се повишава способността за съвместна работа и действия на съюзниците, когато и както е необходимо. 

Хиперзвукови ракети и електронни защити

В средата на годината НАТО тества нови интелигентни енергийни технологии в Полша по време на логистично учение. Целта е повишаване на енергийната ефективност в съюзническите армии, намаляване на използването на подземни горива и подобряване на оперативната съвместимост между националните въоръжени сили. В учението участват 3450 военнослужещи от 30 държави, изпробвани са 1000 броя техника. Френските ВВС развръщат фотоволтаични панели, които могат да бъдат разположени в лагера за обучение и оценяване на интелигентната енергия на НАТО (SETAC) в тренировъчната зона. Концепцията SETAC е част от многонационалното учение за логистични способности през 2019 г. и редовно учение на НАТО и страните партньори за тестване на оперативната съвместимост и оценка по стандартите на Алианса.  
През октомври–ноември тази година 13 държави от НАТО участват в учение за противовъздушна и противоракетна отбрана край южните брегове на Великобритания. В учението, наречено NEMO 19, Белгия, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ предоставят кораби, самолети, измервателна техника и моряци. Около 1500 души персонал, шест кораба и осем самолета действат в NEMO 19. Използваната технология в учението е предназначена да противодейства на нарастващата заплаха от все по-сложни противокорабни ракетни системи, включително и хиперзвукови, разпространяващи се по целия свят. По този повод говорителят на Алианса Йоана Лунджеску коментира, че: „Това е най-голямото учение на НАТО за морска електронна война и чудесен пример за това, как съюзниците разработват нова отбранителна технология за посрещане на възникващи предизвикателства пред сигурността.“
Около 8600 американски и европейски военнослужещи от 18 държави участват през юни в годишното военноморско учение BALTOPS, което започва от германското пристанище Кил. Това е 47-ото учение BALTOPS, което ангажира морски, въздушни и сухопътни войски, около 50 кораба и подводници, както и 40 самолета. В него се работи по откриване и унищожаване на морски мини и подводници, използване на противовъздушна отбрана и десантни войски, както и защита срещу нападение от кораби на вражески военноморски сили. Балтийско море е от жизненоважно стратегическо значение за Алианса и граничи с шест държави от НАТО. BALTOPS е най-голямото от серията учения в Балтийско море. Участниците са Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ. Русия също участва в BALTOPS до анексията на Крим през 2014 г.
В тези учения силите на морската пехота провеждат и „нападения“ на различни места по бреговете на Балтийско море.  Самолетите действат с военноморските сили за подкрепа на противовъздушната отбрана, наблюдението и осигуряването на прикритие за морските десанти.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани