Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Господари на полигоните, царе на мисиите, победители на кризите

[post-views]
Господари на полигоните, царе на мисиите, победители на кризите

16 -17 poligonПразниците наближават, а Сухопътните войски все още са по полигоните. Батальонно тактическо учение разигра Бригадното командване преди дни на „Сливница”. Врачански и благоевградски воини си дадоха среща за благородна надпревара по бойни способности на емблематичния крайстоличен полигон,  позатихнал през годините след закриването на горнобанската 9-а танкова бригада.
Интензивни обучения и подготовки на пехотата огласяха полигоните из страната с грохот на тежки машини и тътен от оръдейни стрелби през цялата година. Така започна 2019-а за пехотата, така и завършва – с железни машини, водени от бойци с железен боен дух, калени в бойната динамика сред прахоляците и камънаците на „Корен”, „Ново село”, „Анево”, „Люляк”, „Тюлбето”, „Шабла” и т. н. Още през първите месеци на годината сливенските танкисти заеха позиции на полигона „Батмиш” за стрелби от движение денем и нощем с танкове Т-72. 
Скоро след това на „Корен” заехтяха изстрелите от полевото обучение на зенитно-артилерийските разчети ЗУ-23-2 и зенитно-ракетните отделения „Стрела-2М” от 2-ра механизирана бригада, Бригадно командване, Единния център за начална подготовка и 101-ви алпийски полк. Формированията на ПВО на Сухопътните войски изпълниха над 30 бойни стрелби по земни цели.
Полигон „Тюлбето” край Казанлък също бе разтърсен от учебен екшън, когато в началото на април 61-ва Стрямска механизирана бригада разигра тактическото учение „Огнена зора 2019”. С него бе сертифициран 61-ви самоходен артилерийски дивизион от състава на 

пехотна бригада „Тежък тип”

декларирана за силите на НАТО.
С участието на повече от 500 военнослужещи и около 130 единици бойна и специална техника на „Корен” през април се състоя полево лагерно обучение с артилерийските формирования от СВ в Асеновград, Ямбол, Карлово, Смолян, Благоевград, Враца, Казанлък, Свобода и Мусачево. За втора поредна година в това обучение се включиха и разузнавателни подразделения.
Не беше спокойно и в район 2 – „Чубра”, от полигон „Ново село”. Там подобряваха практическите си умения специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита от формированията на Сухопътните войски. Буквално веднага след Празника на Българската армия стрямци от 61-ва бригада отново бяха на „Корен” за 

ротни тактически учения с бойни стрелби

Със затоплянето на времето войската се изнесе на морето. Но не за плаж, а за тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2019”. В него участваха зенитните и артилерийските формирования от СВ. Дивизион от 4-ти артилерийски полк извърши бойни пускове с ракетен комплекс 9К79. Прогърмяха и стрелби по въздушни и надводни цели. Сухопътните войски доказаха, че имат огневи отговор 
на всяка заплаха по суша, въздух и вода.
На учебен център „Победа” и в пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, пък българският контингент от Многонационалната бойна група на ЕС HELBROC получи оценка  „Боеготов” за изпълнение на задачи като формирование към силите за бърз военен отговор на ЕС.
Лятото отново беше горещо, полигонно. В тактическото учение с бойни стрелби Strike Back 2019 на „Ново село” се включиха 600 български воини, 200 американски рейнджъри, пехотни взводове от Албания и Северна Македония, както и танков взвод и хеликоптери от Гърция. В района на 20-и самоходен артилерийски дивизион – Ямбол, се състоя учението „Вулкан – 19”, на „Ново село” пък се разигра съвместната подготовка Platinum lion 19 с участието на повече от 600 военнослужещи от България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия.
През октомври се случи нещо показателно за високия темп на подготовката на войските – в  паралелен учебен екшън СВ разиграха по едно и също време две учения на най-големите полигони – „Корен” и „Ново село”. Артилеристите пробваха мерника си на „Корен”. Около 600 военнослужещи със 115 единици техника демонстрираха с точната си стрелба мощта на царицата на боя. 
Като ехо от залповете на „Корен” по същото време от „Ново село” долетя тътенът от тактическото учение „Стоманен щит – 2019”, в което 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти разигра отбранителни действия.
В следващите месеци воините от най-големия вид въоръжени сили участваха в още подготовки и занятия, в които усъвършенстваха бойните си умения, доказвайки се като господари на полигоните.
Сухопътните войски продължиха да бъдат и основният участник в мисиите на Българската армия зад граница. През май за Афганистан замина 38-ият контингент, а скоро след това се прибра изпълнилият 6-месечната си мисия 37-и контингент. През октомври за азиатската държава беше изпратен 39-ият контингент, който и в момента е там, а през ноември по график се завърна 38-ият.
Досега през контингентите на Българската армия зад граница, по различни оценки, са преминали към 15 000–16 000 военнослужещи, основно от СВ. Те са придобили 

безценен боен опит 
и умения

които ги правят истински царе на мисиите.
Увлечени в ритъма на отбрана и подкрепа на международния мир и сигурност, формированията от СВ се проявиха и като победители на кризите, които оказваха помощ на населението при бедствия и инциденти.
Истински героизъм проявиха бойците от 101-ви алпийски полк в Смолян. В продължение на 6 дни през януари 104 военнослужещи воюваха със снежната стихия в Родопите, като разчистиха от преспите 270 км пътища, извлякоха 15 затънали в снега автомобили, премахваха паднали дървета по шосетата.
През октомври пък воините от СВ водиха битка с друга стихия – пожара, който лумна в природен парк „Рила”. Десетки бяха случаите, в които специализирани модулни формирования от войските разкриваха, обезвреждаха и унищожаваха стари невзривени боеприпаси, открити от населението из страната.
И, ей го, краят на годината идва. 

Време е и за подаръци

На 16 декември изтича срокът за подаване на подобрените оферти от четиримата кандидати да доставят нова бронирана бойна машина на пехотата. А какъв по-хубав коледен подарък от развитието на проекта? И от евентуалното подписване на договора през Новата година?
В хода на проекта има нещо типично за СВ – наподобява тежките машини на пехотата. Тръгват бавно, понякога  трудно. Но пък тръгнат ли – мачкат преградите и нямат спиране. Може би това ще се случи и на 16 декември – проектът ще тръгне и вече няма да има спиране? До успешното му изпълнение.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани