Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предлагат да има европейска визия за киберсигурността

[post-views]
Колко струва 1 гигабайт мобилен интернет? България плаща скъпо, но за висока скорост

Cyber Attack A01Изграждане на публично-частно партньорство и създаване на европейска визия са необходимите направления за работа в областта на киберсигурността. Мерките се налагат заради новите предизвикателства за сигурността на държавите и бизнеса, свързани с киберпространството и опазването му от хакери, организирани престъпни групи и дори терористични групировки. 
Публично-частното партньорство дори трябва да започне веднага, констатираха участниците в кръглата маса на тема „Публично-частно партньорство в сферата на киберсигурността: Инвестиционни политики”, която се състоя в София.
„Една от основните теми по въпросите за киберсигурността в Брюксел е суверенитетът на данни, който се губи от държавите заради дигитализацията и глобализацията на икономиката”, обясни Луиджи Ребуфи, който е генерален секретар на Европейската организация по киберсигурност. Той допълни, че в момента нямаме контрол над данните си, не знаем как се управляват, но и не осъзнаваме, че те имат стойност. Ребуфи е категоричен, че най-добрият отговор на тази заплаха е публично-частното партньорство.
По думите му щетите от кибератаките достигат 1 трилион долара към днешна дата, а разходите за киберсигурност възлизат едва на 115 млрд. годишно. Важно за бизнеса е въвеждането на схеми за сертифициране на европейско равнище по отношение на киберсигурността. Ребуфи открои и новите предизвикателства – 5G мрежата, а и също така квантовите изчисления, изкуственият интелект, 6G мрежата и блокчейнът.
Ключът към сигурността на интернет пространството са образованието, споделянето на опит и сертифицирането, каза консултантът на израелското правителство по темите на киберсигурността Орен Елимелех. Той каза, че Израел е създал бюро за киберсигурност още през 2010 г. В държавата има и национален телефон, на който всеки може да получи безплатна информация за киберсигурност. Експертите се обединиха и около това, че е нужен закон за киберсигурността.
Зачестилите киберинциденти обуславят нуждата от обща платформа за киберсигурност в ЕС, каза вицепремиерът Марияна Николова. Тя съобщи, че предстои да се сформира съвет за киберсигурност, а първото му заседание ще е след Нова година. Киберетиката ще залегне в Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация, обяви още тя. Почти всички държави изграждат кибервойски и киберкомандвания, за да се справят със заплахите, заяви доц. Иван Христозов от Военната академия.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани