Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 142 г. от освобождението на Плевен

[post-views]
Честваха 142 г. от освобождението на Плевен

3-Pleven1Пред Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен се състоя тържествено честване на 142 години от освобождението на града от турско робство. Стотици хора се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почит към загиналите воини в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
По традиция годишнината от паметната дата бе чествана с военен ритуал – поднасяне на венци. Сред дошлите да почетат паметта на хилядите загинали за свободата на Плевен и България бяха руският посланик Анатолий Макаров, представители на дипломатически мисии, делегации от три побратимени градове на Плевен – Ростов на Дон, Плоцк и Браила, народни представители, общински съветници, плевенчани и млади възрожденици от НУ „Христо Ботев”.
Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници отслужиха панихида.
Слово по повод годишнината произнесе кметът на община Плевен Георг Спартански, в което припомни, че плевенчани никога няма да забравят подвига на сражавалите се по тези места преди 142 години. Над сто паметника в региона пазят спомена за над трийсетте хиляди загинали в кървавите сражения. Пред Вечния огън на Параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” бяха поднесени венци и цветя, а присъстващите запазиха минута мълчание. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани