Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иван Юскеселиев – безпристрастният (фото) свидетел

[post-views]
Иван Юскеселиев – безпристрастният  (фото) свидетел

В галерията на Фотосинтезис на бул. „Левски“ бе представена двуезичната книга „Бай Иван. Безпристрастният свидетел“ за фотожурналиста Иван Христов Юскеселиев (1887–1947) от голямата фотографска фамилия. 
За знаменития фотограф говориха историците Николай Поппетров, проф. д-р Евгения Калинова и проф. д-р Искра Баева, публицистът Васил Т. Василев и съставителят на книгата Иво Хаджимишев.   
Известният в българската журналистическа гилдия фотограф е един от майсторите на репортажната фотография в първата половина на ХХ в. Братята Иван, Любен и Васил са родоначалници на 4 поколения професионални журналисти Юскеселиеви. А творбите им са свидетелство и правдив документ за историята на България през едно столетие.  
Над 5000 кадъра до днес са останали само от родоначалника на плеядата фотожурналисти. Запазени са и 105 изображения върху черно-бели стъклени фотографски плаки. Останалите негативи от рол филми 4,5/6 и 6/9 са заснети с Zeiss Ikon, а стотици лайка–формат кадри – с един от първите внесени у нас фотоапарати Contax.

Най-ново

Единична публикация

Избрани