Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган заплаши САЩ да затвори базата „Инджерлик“

[post-views]
Ескалация на напрежението: Турската операция „Извор на мира“ навлезе във втория си ден

erdoganТурция има готовност да затвори за американските военни  базите си „Инджирлик“ и „Кюрейджик“, ако САЩ решат да наложат нови санкции Анкара. Това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизия А Хабер, цитиран от световните агенции.
Предупреждението на Реджеп Тайип Ердоган е нова глава в кризата на дипломатически отношенията между двете натовски страни. Повод за заканата на Ердоган стана предупреждението на Конгреса на САЩ да наложи санкции на Турция, след като единодушно гласува резолюция, в която признава като геноцид масовите убийства на арменци от турската армия по време на Първата световна война.

„Ако е нужно за нас, разбира се, че имаме пълните правомощия да затворим „Инджерлик“ и „Кюрейджик“, посочи Ердоган.

Двете военновъздушните бази са ключови, както за САЩ, които са разположили ядрено оръжие в тях, но и за НАТО, защото са част от противоракетния щит на Алианса над Европа.

През последните месеци отношенията между Вашингтон и Анкара удариха дъното, особено след решението на Ердоган да купи руската ПВО система С-400, независимото от силните възражения в НАТО. В отговор САЩ изключиха Турция от програмата на последното поколение стратегически изтребили Ф-35.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Костадин Филипов

Най-ново

Единична публикация

Избрани