Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тежки размирици в Бейрут – десетки бяха ранени след две нощи на сблъсъци

[post-views]
Другото лице на протестите – над 120 хиляди души са пострадали от несмъртоносни оръжия

gurcia-policia-protestiВтора поредна нощ на тежки размирици преживя в неделя ливанската столица Бейрут. Десетки бяха ранени при сблъсъците между протестиращите и органите на реда в навечерието на консултациите за назначаване на нов министър-председател на страната.

Демонстрантите са нападнали полицията с камъни, бутилки вода и самозапалителни бомби, а органите на реда отговорили със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпите, предават местните медии. В неделя хиляди полицаи бяха мобилизирани в центъра на Бейрут след като предходната вечер отново имаше десетки ранени, а служителите на вътрешното ведомство бяха принудени да използват гумени палки, за да овладеят безредиците. Междувременно министърът на вътрешните работи нареди разследване на размириците.

Ожесточените сблъсъци са един от най-тежките етапи в предимно мирните протести в Ливан, които започнаха през октомври като наказателна мярка срещу тежката икономическа ситуация в страната, неглижирана от политическия елит. Демонстрациите доведоха до оставката на премиера Саад ал-Харири, но предговорите за съставяне на ново правителство са в задънена улица. В понеделник президентът Мишел Аун свика парламента, за да определи кой ще оглави кабинета, като не е изключено Харири в крайна сметка да се върне на власт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани