Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания се готви за Брекзит – Джонсън планира да ограничи преходния период

[post-views]
Има принципен текст за Брекзит

brexitС дълъг списък от задачи новите депутати в британския парламент започват работа. В петък те ще гласуват сделката за Брекзит, а премиерът Борис Джонсън готви промени в закона за „развода“ с ЕС. Той ще включи в текста разпоредби, които ограничават преходния период до края на 2020 г. и възпрепятстват парламента да удължава този срок.

Тежка първа работна седмица очаква британските депутати. Те встъпват в длъжност във вторник и ще трябва да изберат новия председател на Камарата на общините. В четвъртък с традиционната си реч кралица Елизабет II официално ще открие парламентарния сезон, а в петък се очаква голямото гласуване за Брекзит.

Междувременно премиерът Борис Джонсън има свой, изключително строг, дневен ред, фокусиран изцяло върху обещанието, което даде на избирателите – „разводът“ да стане факт до 31 януари следващата година. След излизането си от ЕС Великобритания ще навлезе в преходен период, през който правилата на общността ще останат валидни и ще се запази свободното движение на хора, стоки и услуги. Целта на Джонсън, заложена с измененията в закона за Брекзит, е да изключи удължаването му след края на 2020 г., независимо от резултата на търговските преговори с Брюксел. Този ход изцяло съответства на програмата на консерваторите, заложена в предизборния им манифест и макар да има по-скоро символичен характер, коментират анализатори, показва колко сериозни са намеренията на партията да свърши работата докрай.

Най-ново

Единична публикация

Избрани