Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Борисовата градина

[post-views]
Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Борисовата градина

petko vojvoda-Borisova gradinaПаметник на Капитан Петко войвода беше открит в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина в София. Тази година се отбелязват 175 години от рождението на изтъкнатия революционер и защитник на тракийската кауза.
Много са стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност, каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на паметника. „Неговият неустоим стремеж към свобода и човешко достойнство не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България, той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и потиснатите“, каза президентът Радев.
Държавният глава изрази убеденост, че идните поколения винаги ще намират в Капитан Петко войвода пример за родолюбие, достойнство и мъжество.
Президентът Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Представители на Съюза на Тракийските дружества в България положиха на паметника пръст от двора на родната къща на Капитан Петко войвода и от неговия гроб. Сред присъствалите на откриването бяха също столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, граждани.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани