Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български морски офицер получи най-високата награда на НАТО

[post-views]
Български морски офицер получи най-високата  награда на НАТО

КукуровБългарски морски офицер е награден с висшето отличие на Алианса. Капитан втори ранг Иван Йорданов от Военноморските сили на Република България е удостоен с най-високата награда на НАТО – медал за всеотдайна служба. Наградата му е присъдена за неговата доблестна и всеотдайна служба по време на изпълнение на служебните му задължения в Щаба на Военноморското командване на НАТО, базирано в Нортууд, Великобритания, през периода 2016–2019 г. Приносът му за подобряването на работата на отдела, в който е назначен, както и като цяло за Военноморското командване е оценен високо, като през 2018 г. е награден от командира на Военноморското командване вицеадмирал Джонстън с командирска грамота, съобщиха от ВМС.
Преди връчването на годишните награди на списание „Клуб Океан” пред присъстващите в Адмиралтейството във Варна командирът на ВМС контраадмирал Михайлов връчи на капитан втори ранг Йорданов наградата NATO Meritorious Service Medal. Най-високото отличие в Алианса се утвърждава и подписва лично от генералния секретар.
Тази висока награда е признание не само за мен, а за българския военен флот, заяви капитан втори ранг Йорданов. След завръщането си в родината той е назначен в щаба на ВМС в отдела, който планира развитието и модернизацията на флота. 
По традиция в края на годината бяха връчени и отличията на списание „Клуб Океан”. Носителите на престижните награди са номинирани от командването на ВМС.
снимка 114Личният състав на фрегата „Верни” с командир капитан втори ранг Теодор Кабаков от състава на в.ф. 22480 – Бургас, стана екипаж на годината. Офицер на годината е капитан първи ранг Камен Борисов Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили.
Старшина на годината стана мичман Светослав Александров Аврамов, старшина на група мотористи в електромеханична бойна част на корвета във в.ф. 38920 – Варна. Матрос на годината е матрос 3-ти клас Милчо Славчев Милков, рулеви на моторен катер от Отряд плаващи средства и съоръжения във в.ф. 28580 – Варна. Цивилен служител на годината е Катя Маргаритова Лачкова-Неделчева, медицинска сестра в медицински пункт на в.ф. 32140 – Варна.
Наградите бяха връчени от отговорния редактор на списанието за Варна капитан първи ранг о.з. Валентин Димитров в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани