Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расте доверието на българите в ЕС

[post-views]
ЕС с пети пакет от санкции срещу Русия заради Украйна

EU

Доверието на българите и румънците в ЕС бележи най-голямо повишение- с по 5 процента в Общността за тази година. Това сочат данните от проучване, представено от Европейската комисия. Според тях общото доверие в ЕС е спаднало с процент за едно година.

В България доверието съм ЕС достига  60 на сто, а в Румъния – 57 процента.  Най-високо доверие в ЕС имат гражданите на Литва (66 на сто) и Дания (63 на сто). . Най-малко вярват на ЕС хората във Великобритания (29 на сто), Франция (32 на сто) и Гърция (34 на сто).

Образът на ЕС е разглеждан положително най-често от гражданите на Ирландия (63 на сто), България (61 на сто) и Португалия (59 на сто). Средно в ЕС едва 42 на сто от гражданите заявяват, че виждат Общността в положителна светлина.

 

На въпрос дали се чувстват граждани на ЕС, българите са в края на таблицата, като едва 56 на сто отговарят положително. По-ниски са резултатите само сред отговорите италианците – 55 на сто, британците – 53 на сто и гърците – 51 процента.  Най-силно чувство на европейска принадлежност имат жителите на Люксембург.

Най-ново

Единична публикация

Избрани