Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2019 допинг, политика, Хамилтън и Хиршер

[post-views]
2019 допинг, политика, Хамилтън  и Хиршер

epa05303344 (FILE) A file picture dated 21 February 2014 of the Doping Control Station in the Laura Biathlon Center during the Sochi 2014 Olympic Games in Krasnaya Polyana, Russia. The International Olympic Committee (IOC) on 13 May 2016 called for immediate investigations on allegations of Russian state-sponsored doping at the Sochi 2014 Olympic Games. Grigory Rodchenkov, former head of Russia's anti-doping laboratory, admitted that banned performance-enhancing substances have been supplied and urine samples have been exchanged before and during the Sochi 2014 Olympics, the New York Times reported on 12 May 2016.  EPA/HENDRIK SCHMIDT *** Local Caption *** 52379127Разбира се, отиващата си 2019 г. ще остане в спортната история с много от постиженията по време на различните световни и континентални шампионати. Ще се запомни обаче с безпрецедентната санкция срещу руските спортисти, която бе наложена от световната антидопингова агенция.
Руснаците за поредна олимпиада ще трябва да се състезават под олимпийски флаг, а това просто не е добре за спорта. Или най-малкото не е коректно към елитните руски атлети, които няма да могат да вдигнат знамето на своята родина. Но… и този път станахме свидетели на грозна международна политическа сделка. Или така изглежда отстрани, тъй като санкциите оставиха на Русия участие и частично домакинство на европейско първенство по футбол, оставиха на Русия старта от Формула 1 в Сочи, оставиха още куп състезания от висок ранг. И всичко това след сериозна политическа совалка между Кремъл и големите спортни организации на планетата.
Има обаче и нещо друго. Борбата с допинга е просто надпревара в сферата на фармацевтичната промишленост. Ако някой иска да спре допингирането, просто трябва да спре производството на забртанените препарати. А те се произвеждат и употребяват не само от руснаци. Взимат се от всички. И допингирането е превърнато в цяла наука. Майсторлъкът е да изпревариш допингченгетата и да си по-добър в изследователската работа за нови медикаменти. Останалото са празни приказки. Защото всички имаме нужда от своите спортни герои. Най-вече големите концерни за спортна екипировка, за пособия, телевизиите, компаниите за спортни залози. Иде простичка реч за едни милиарди долари, които се въртят ежедневно, и то благодарение на спортните звезди.

Това, че руснаците са покрили куп прегрешения, е повече от ясно. Дори в руските медии се изписаха доста критични материали, появиха се и много коментари. Няма обаче как да не се съгласим и с твърденията, че зад всичко това стоят политически и най-вече икономически интереси. А те въртят битието на планетата.ham
Затова може би е най-добре да се съгласим с мнението на председателя на БОК Стефка Костадинова по този казус. А то е следното: „Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно спазване на принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. Затова изцяло подкрепям нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепям и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове. Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега. Моята позиция по случая остава непроменена: още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 казах, че прегрешилите и некоректните следва да понесат санкции. Но нека тези, които са били коректни, които са се подготвяли и състезавали според правилата, да бъдат допуснати до участие на най-големите форуми. Защото е много тежко да лишиш един спортист от права, когато е невинен, да го спреш за върховното състезание, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това, да се състезава за родния флаг и да чуе родния химн при победа. Затова и след решението на Световната антидопингова агенция (WADA) преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах предостави на всяка федерация правото да реши дали да допусне руски спортисти до своя турнир в рамките на олимпиадата. Както е известно, в леката атлетика наложиха вето за всички, но в повечето спортове имаше руски представители. Сега очаквам да се повтори същото – МОК да остави всеки спорт поотделно да прецени дали и кои руснаци да допусне до участие в Токио догодина”, заяви Костадинова.
Да, това тълкование на МОК е и правилно, ала е и йезуитско. Което означава, че докато има на пазара допинг, борбата с него ще е безпредметна.

В цялата картина трябва да кажем, че през 2019 г. и ние дадохме нещо на допингиранlukaия свят. Петима български спортисти са наказани заради употреба на забранени препарати през последните 12 месеца. Най-известното име от тях е на бившия национален състезател по борба свободен стил в категория до 97 килограма Николай Щерев, който е хванат с GW1516 (кардарин) в извънсъстезателен тест в началото на юли. Субстанцията се използва за подобряване на издръжливостта и намаляване на мазнините. 32-годишният борец, който е син на легендата на българската борба Симеон Щерев, е наказан за 4 години до 04.07.2023 г. Националката по бокс и кикбокс Горяна Стоева е дала положителна проба за „кленбутерол” на подготвителен лагер в Белмекен през февруари и е лишена от права за 3 год. и 9 мес. до 19.05.2023 г. Състезателят по канадска борба Аспарух Тотев е заловен с „метандиенон” и е санкциониран за четири години до 10.07.2023 г. За по четири години са наказани още и борецът Георги Ванчев, както и състезателят по спортна стрелба Сабин Чаушев, които са дали положителни проби в състезателни условия. Ванчев, който през януари спечели титлата в категория до 125 кг на държавния шампионат по свободна борба за мъже в Сливен, е лишен от права до 14.02.2023 г. заради употреба на „кленбутерол”. Чаушев пък е наказан до 25.06.2023 г. заради използване на „хидрохлоротиазид” и „небиволол”.

 

Политика

От Вашингтон извадиха стари доклади във връзка с избора на Русия за домакин на световното първенство по футбол, което се проведе през миналата година. Според американците руски олигарх е стимулирал с милиони бивши ръководители във ФИФА, които са наклонили везните при избора в полза на Русия пред кандидатуритеhirsher на Англия, Холандия–Белгия и Португалия–Испания. Докладът се появи отново на бял свят по повод твърденията на опозицията отвъд Океана за руска намеса при избора на последния американски президент. Претоплена, но доста пикантна манджа…
Иначе като анализ на чистите спортни постижения може да споменем само две имена.

Хамилтън
Британският ас на високите скорости Люис Хамилтън спечели шеста световна титла във „Формула 1”. Два кръга преди края на сезона пилотът на „Мерцедес” стана недостижим на върха, след като финишира втори за Гран при на САЩ. Хамилтън вече е еднолично на второто място по брой титли, като изпревари легендарния аржентинец Хуан Мануел Фанджо и се доближи на една до рекордьора – 7-кратния шампион Михаел Шумахер. Германецът триумфира за последно през 2004 г.

Хиршер

Двукратният олимпийски шампион в ски алпийските дисциплини и осемкратен носител на Големия кристален глобус в Световната купа Марсел Хиршер обяви края на състезателната си кариера след 12 сезона на пистата. 30-годишният австриец триумфира с титлите в гигантския слалом и алпийската комбинация на Игрите в Пьонгчанг през 2018 г. Той има и сребро в слалома от Олимпиадата през 2014 г., а освен това е седемкратен световен първенец. Хиршер може да се похвали с впечатляващите 67 победи от 245 старта за Световната купа, което е второ най-добро постижение в историята. Единствено легендарният Ингемар Стенмарк има повече – 86, както и Линдзи Вон при жените. Всъщност ските съвсем осиротяха откъм звезди, след като по-рано през миналия сезон от кервана се пусна и Вон.

Останалото

Трябва да отбележим световната титла на Испания от шампионата на планетата по баскетбол за мъже в Китай. На финала испанците се наложиха над изненадващия финалист Аржентина. В тази връзка НБА вече се радва на новата си бяла звезда. Лука Дончич чупи рекорди като новобранец и вече е любимец на баскетболната публика по целия свят. В пясъците на Катар се проведе едно странно световно първенство по лека атлетика. Жега и никаква публика. Дали същото няма да бъде и по време на футболния Мондиал след две години?
Няма как да пропуснем още завръщането на „Ливърпул” на европейския футболен връх, маркираме и поредната „Златна топка” на Лео Меси. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани