Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

SMITH & WESSON M&P9 е сред Топ 10 на пистолетите

[post-views]
SMITH & WESSON M&P9 е сред Топ 10 на пистолетите

Доц. д-р инж. Георги Маринов
smith wesson MP9През последните години американският пистолет SMITH & WESSON M&P9 заема все по-челно място в различните топ-класации на късоцевните оръжия. Това не е случайно. Той отговаря на всички съвременни изисквания за армейско, полицейско и гражданско оръжие за самоотбрана. 
Пистолетът е разработен през 2005 г. във фирмата Smith&Wesson, притежаваща изключително голям опит в създаването и производството на пистолети и револвери. Съкращението M&P са първите букви на Military and Police, които подсказват неговото основно предназначение като служебно оръжие за армията и полицията.
Още на пръв поглед прави впечатление неговият отличен дизайн. Използването на полимерна рамка е позволило изчистване на контурите, заобляне на формите и елегантно повърхностно набраздяване на ръкохватката. Това е едно от съвременните изисквания към армейските и полицейските оръжия, свързано с ограничаване на масата, намаляване на частите, уязвими от корозия, облекчаване на технологията за производство и др. По-малката маса на оръжието 
позволява увеличаване на вместимостта на пълнителя до 15–17 патрона
в зависимост от калибъра. По този начин се ограничава честота на замяна на пълнителите при продължителни престрелки.
Заоблените контури осигуряват бързо изваждане на оръжието от кобури и под облеклото. Пластмасовите ръкохватки осигуряват надеждно захващане и удържане, особено при ниски температури и при навлажнени длани с вода, мазнини и кръв. 
Конструкторите на пистолета са използвали опита при създаването и използването на всеки един от предходните модели Sigma и S&W 99. Те са успели да намалят широчината на оръжието до 31 мм, като всички странични ключалки и бутони са разположени във вдлъбнатини на рамката, без да увеличават неговите габаритни размери.
Автоматиката на пистолета работи на принципа на използване на отката на затвора при къс ход на цевта. Този принцип е известен като Browning-SIG. Негова характерна особеност е наличието на масивен патронник, който в изходно положение се разполага в отвора за изхвърляне на  изстреляните гилзи и заключва цевта към затвора. При  изстрел заключената система цев – затворен блок, започва да се придвижва назад под въздействие на откатната сила. В момента на напускането на куршума от цевта профилен детайл, изработен под патронника, среща наклонена преграда в ръкохватката и го принуждава да се придвижи надолу, отключвайки цевта от затворния блок. При това положение налягането в цевта е спаднало рязко и по-нататъшното придвижване на затворния блок в задно крайно положение става 
при силно намаляла 
откатна сила
При връщане на затвора в изходно положение под действие на възвратната пружина, се осъществява вкарването на нов патрон в патронника. Този принцип позволява ограничаване на неприятното „отскачане” на предната част на оръжието при изстрел и осигурява бързо произвеждане на следващ прицелен изстрел. Същият принцип на работа се използва при пистолетите Glock, SIG Sauer и др.    
Друга характерна особеност на конструкцията са късите релси на рамката, които направляват движението на затворния блок. Това осигурява попадналите замърсявания лесно да се изхвърлят през отвора на изстреляните гилзи, което значително повишава надеждността на работа. Някои оръжейни специалисти отбелязват, че за сметка на тази надеждност точността на оръжието е понижена. Те се обосновават с факта, че при проведени изпитвания на дистанции 25 м радиусът на разсейването е около 70 мм.
Рамката на пистолета е изработена от полимер Zytel с фибростъкло, широко използван при изработването на дръжките на бойните ножове. Той е термо- и удароустойчив. От същата материя са изработени комплект сменяеми наставки, с които ръкохватката може да се регулира по дебелина в зависимост от големината на дланите на стрелеца.
Пистолетът има достатъчно удобна спускова скоба, която е широка и позволява стрелба с ръкавици, които са неотменна част от съвременната екипировка на боеца. В предната част на рамката са изработени надлъжни и напречни шини, на които могат да се закрепват тактически фенери или лазерни целеуказатели. За разлика от много нови пистолети при SMITH & WESSON M&P9 липсва набраздяване на челната повърхност на спусковата скоба. Конструкторите са установили, че при стрелба поставянето на показалеца пред спусковата скоба за допълнително стабилизиране на оръжието с другата ръка не води до положителен резултат.
Затворът на пистолета е изработен от неръждаема стомана с  повърхнS&W MP9остна закалка. Върху задните му странични повърхности е изработена насечка с нестандартна форма, която осигурява надеждното му захващане и издърпване назад при първоначално зареждане.
Цевта също е изработена от неръждаема стомана. 
В нея има пет нареза в дясна посока
Куршумният вход и патронникът са полирани. 
Ударно-спусковият механизъм е със скрит ударник. Спусъкът се състои от две части, които са шарнирно свързани помежду си. Той не позволява при възникване на засечка по вина на капсула, да се нанесе втори удар за евентуалното му възпламеняване. Създателите му смятат, че е по-добре вместо нанасянето на втори удар с ударника (което невинаги води до произвеждане на изстрел), да се изхвърли дефектният патрон и да се вкара нов патрон в патронника.
Затворната задръжка е разположена двустранно. Ключалката на пълнителя може да се ползва, без да се променя захващането на ръкохватката. Освен това тя е защитена против случайно натискане. Когато тя се задейства, пълнителят изпада от ръкохватката под собственото си тегло, което съкращава времето за презареждане на оръжието. В мерните прибори са монтирани бели пластинки, които облекчават насочването на оръжието в условията на недостатъчна видимост.
Пистолетът се изработва в няколко разновидности в зависимост от използваните боеприпаси. Вариантите, предназначени за патроните 9 mm Parabellum, имат 17-зарядни пълнители. Те се предлагат основно като армейско и гражданско защитно оръжие. 
Пистолети, използващи патроните .357 SIG и .40 S&W, имат 15-зарядни пълнители, а тези, предназначени за патроните .45 ACP, имат 10-зарядни пълнители поради по-големите размери на патроните.
Американските военни, използвали пистолета в мисии в Ирак и в Афганистан, отбелязват високата надеждност и големия експлоатационен ресурс на оръжието в тежките условия на климата в тези страни. Те са констатирали  плавен и къс ход на спусъка, нисък откат и възможности за произвеждане на серия прицелни изстрели. 
Пистолетът се използва в армиите и в полицейските структури на повече от 16 страни в света. Той намира все по-широк прием и на гражданския оръжеен пазар, който в някои страни е твърде либерален.

Най-ново

Единична публикация

Избрани