Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От години Иран въоръжава и финансира милиции в Ирак

[post-views]
Иран заплаши сигурността на морския транспорт и представи първата си система за противоракетна отбрана

Iran- prezident-RohaniОт години насам Иран въоръжава, финансира и обучава мощни въоръжени фракции в Ирак. През 2014 г. те се включиха в Хашд аш Шааби – коалицията, сформирана за подкрепа на военните срещу „Ислямска държава“ и също така бяха интегрирани в иракските сили за сигурност. Основните милиции, съставени само от бойци и командири – иракчани, са използвани от Техеран, за да укрепва влиянието си в своята съседка.
Една от тях, „Бригадите на партията на бога“ – Катаиб Хезбола (или Хизбула) стана мишена на американски въздушни удари в края не миналата седмица.Тя е извършила първата си акция – срещу американски войници, през 2003 г., в началото на инвазията, която свали от власт Саддам Хюсеин, заяви пред АФП нейният говорител Джаафар ал Хусейни. След оттеглянето на американците през 2011 г., „Бригадите“ са интегрирани през 2014 г. в борбата срещу джихадистите в Ирак в рамките на Хашд аш Шааби. Част от членовете й обаче продължават да действат независимо от иракските власти, по-конкретно в Сирия, където служат като подкрепление за силите на режима на Башар ал Асад. Хусейни, който отказа да посочи точен брой на бойците, твърди, че групата притежава „дронове, дистанционно управляеми ракети и други оръжия с разнообразен обсег“. Командирът на „Бригадите“ е известен с името Абу Ахмед ал Басри, криещо истинската му самоличност, която групата не желае да обяви. Броят и степента на подготовка на нейните бойци я правят според експерта Майкъл Найтс „третата сила от иранската „ос на съпротива“ в Близкия изток наред с иранските Гвардейци на ислямската революция и ливанската Партия на бога (Хизбула), с която имат общо име, но не са свързани организационно.
Безброй други проирански фракции, всяка наброяваща няколко хиляди бойци, са част от Хашд, като Ал Нуджаба, водена от Акрам Кааби – иракчанин, който е в черния списък на американците. „Бригадите на Имам Али“ начело с Шебел ал Зайди, който също е определен като „терорист“ от Вашингтон, Бригадите Джунд ал Имам, Бригадите Сайед аш Шуада и Бригадите Харасани. Зедно с Бригадите на Хизбула те съставляват твърдото ядро на проиранската Хашд, най-близкият съюзник на Гвардейците на ислямската революция – идеологическата армия на Иран. Те рядко се намесват в политиката, оставяйки този терен на други фракции, които имат повече членове – някои от които са свалили униформата, за да облекат костюма на министър или депутат.
Асаиб Ахл ал Хак, или „Лигата на праведните“, е плод на разцепление в Армията на Мехди, мощната милиция на шиитския лидер Муктада Садр, която тероризираше американците по време на окупацията на Ирак (2003-2011 г.), преди да бъде заклеймена и официално разпусната. Американците я обвиняват, че е отговорна за няколко ракетни атаки срещу техни интереси в Ирак. Нейният командир Каис ал Хазали неотдавна беше поставен под американски санкции за „многобройни отвличания, убийства и изтезания“. Асаиб е представена в парламента от партията Садикун, която има няколко депутати.
Организациятата Бадр, ръководена от Хади ал Амери – водач на на листата на Хашд в парламента и ветеран от опозицията срещу Саддам Хюсеин в емиграция в Иран, наброява десетки хиляди бойци. Най-голямата фракция в Ирак и най-старата (основана през 1982 г., за да воюва на страната на иранските сили във войната с Ирак от 1980-1988 г.), тя е и най-интегрирана в редовните сили за сигурност. Вече повече от десетилетие много от нейните членове са включени в полицейските сили, а нейни водачи са заемали министерски постове във всички скорошни правителства. Амери е един от лидерите на Хашд, които са най-близки приближени на иранския генерал Касем Солеймани, отговарящ за операциите в чужбина на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и емисар на Техеран във вътрешните работи на Ирак. Двамата отдавна поддържат приятелски отношения. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани