Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсант спаси жена от пламнал автомобил

[post-views]
Курсант спаси жена от пламнал  автомобил

1-kyrsantКурсант от Националния военен университет (НВУ) „В. Левски” във Велико Търново спаси жена от катастрофирал автомобил. Това се e случило в средата на  миналия месец, в района на Симитли, където колата катастрофирала в билборд и жената се оказала заклещена вътре със счупена ръка. В този момент до нея спрял с автомобила си курсантът сержант Иван Станоев, който пътувал по същия път. Младият мъж запазил хладнокръвие и без да губи време, успял да извади пострадалата жена от автомобила, който само след няколко секунди избухнал в пламъци. След като извадил жената, той взел пожарогасителя и започнал да гаси огъня.
„Пътувах от Сандански към Велико Търново и по пътя станах свидетел на катастрофата, която стана буквално пред очите ми. Един автомобил се отклони от пътя и се удари челно в билборд. Спрях веднага и първо  обездвижих счупената ръка на пострадалата. Извадих я от колата. В това време от автомобила започна да излиза дим. Обадих се на номер 112 и пристигна линейка. Жената беше транспортирана до болницата.“ Това каза специално за военния вестник сержант Станоев. Попитахме го, откъде има уменията да обездвижва счупена ръка, както е помогнал на пострадалата жена, и той отговори, че във военния университет са водили занятия за действие в подобни ситуации. 
След като се прибрал във Велико Търново, курсантът не разказал на никого за стореното, защото смятал, че не е извършил нещо особено. Спасената Анастасия Бойчева обаче изпратила благодарствено писмо до НВУ. „Радвам се, че страната ни все още ражда такива добри и достойни хора”, пише тя.
„Чувствам, че направих нещо добро и всеки човек трябва да постъпва по този начин. Не съм направил кой знае какво, за мен това е една нормална човешка постъпка“, каза още пред вестник „Българска армия“ сержант Иван Станоев. 
Курсантът е на 21 г., третокурсник в специалност „Мотопехотни и танкови войски” в НВУ „В. Левски“. Началникът на военния университет полковник Иван Маламов изказа  благодарност на обучаемия и изрази задоволството си, че момчето е част от военнообразователната система и се обучава в НВУ, както и обеща, че той ще бъде награден.      

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани