Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изграждат военен мемориал на гарнизон Разград

[post-views]
Изграждат военен мемориал на гарнизон Разград

sv-pametnik-slВ Разград се предвижда да бъде изграден „Военен мемориал на гарнизон Разград“, който ще увековечи паметта за военните формирования, съществували в града в периода от 1878 г. до днес. Това каза за БТА подп. о.з. Мирослав Добрев, председател на ОбС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). 
Проектът за изграждане на монумента вече е подкрепен от областната комисия „Военни паметници“ и изпратен за одобрение в Министерството на отбраната. Подп. Добрев добави, че идеята за изграждане на такъв монумент е подкрепена и от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Министърът е обещал да се ангажира лично за осигуряване на средства по линия на финансиране на поддръжката и изграждането на военните паметници, при условие че се изпратят надлежно изготвени документи от страна на Комисията за военните паметници към областната администрация в Разград, уточни подп. Добрев. Той посочи, че инициатор за реализиране на идеята за изграждането на монумента е майорът от запаса Румен Вълчев.
Радващото е, че идеята се прие положително от ръководители на държавни и местни институции и от много родолюбиво настроени граждани, каза подп. Мирослав Добрев. По думите му за изграждането на мемориала са необходими около 120 000 лв. Обявена е и дарителска кампания, като в сметката вече има над 5000 лв. 
Военният мемориал на гарнизон Разград  ще бъде разположен на входа на града. Това място е избрано, тъй като имотът, в който понастоящем е разположена Бизнес зоната, е бивш военен имот. Паметникът ще бъде изграден по идейния проект на скулптора Теодор Даскалов. Ръководител на екипа, изготвил инвестиционния проект, е архитект Елга Бонева. 
Мемориалът ще представлява арка – горе с два изправени коня и разперен орел. Орелът символизира устремения дух, въздуха и огъня, мъдростта, знанията, свободата и силата. Конят е благороден и красив, съчетаващ бързината и пъргавината на елена, зрението на орела, силата на бика. Развятата конска опашка е и знамето на прабългарите, обясни подп. Мирослав Добрев. Той посочи, че долу в основата на паметника ще има огън, който ще бъде осветен в ярко червено, наподобяващо „вечен огън“. На мемориала ще има плочи от гранит с изписани наименованията на поделенията през различните периоди. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани