Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон, Париж и Берлин с опит да спасят ядрената сделка: Трите страни задействат механизма за решаване на спорове

[post-views]
Русия прекрати сътрудничеството си с Норвегия за ядрената безопасност

nuklear_wepВеликобритания, Франция и Германия задействат Механизма за решаване на спорове по ядрената сделка с Иран. Това стана ясно от съвместно комюнике на министрите на външните работи на трите държави, а причина за решението е отказът на Техеран да спазва ангажиментите си по договора.

През последните месеци дадохме на Иран ясен сигнал, че ако не промени поведението си, ще действаме категорично според указанията на сделката, гласи съвместното изявление на френския, британския и германския външни министри Жан-Ив Льо Дриан, Доминик Рааб и Хайко Маас. Вместо да обърне курса обаче Ислямската република реши да не спазва все повече ангажименти, подчертаха дипломатите.

Припомняме, че на 5 януари иранските власти заявиха, че премахват и последните рестрикции върху производството на обогатен уран и оправдаха действията си с последната ескалация на напрежението с Вашингтон и санкциите, наложени от него при оттеглянето му от споразумението през 2018 г.

Лондон, Париж и Берлин се заеха със спасяването на сделката, разчитайки на обещанията на Техеран, че ще се върне към нея срещу реципрочно и ефективно изпълнение на всички ангажименти. Задействането на Механизма за решаване на спорове, заложен в Съвместния цялостен план за действие, е нож с две остриета, предупреждават експерти. Той дава 15 дни за преодоляване на различията, но може и да унищожи всичко, постигнато през последните години.

В качеството си на координатор на Съвместната комисия Механизма ще наблюдава върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност. Целта не е да се възстановят санкциите срещу Иран, подчерта Жозеп Борел и изрази надежда всички страни да участват добросъвестно в спасяването на безалтернативната по думите му сделка.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън изрази мнение, че ядреното споразумение може да се замени с ново и така да се върви към успокояване на ситуацията в Близкия Изток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани