Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски сенатори: Ген. Сюлеймани е подготвял атентат в България

[post-views]
Хиляди се сбогуваха с иранския генерал Касем Сюлеймани

Iran_pogrebenie_general KasemУбитият ирански генерал Касем Сюлеймани е подготвял серия от терористични атентати в редица държави, сред които и в България. Това посочва проекторезолюция, внесена в Американския сенат от републиканеца Тед Круз и още над 40 сенатори.

Като командир на елитното подразделение на Ислямската революционна гвардия – силите „Ал Кудс“, ген. Касем Сюлеймани е архитект на десетки терористични нападения в Ирак и Афганистан, при които стотици американски граждани са убити с оръжия и импровизирани взривни устройства, доставени директно от подчинените му части. Заедно с това той е планирал и подкрепял серия смъртоносни атентати срещу САЩ и техните съюзници, включително опит за убийство на саудитския посланик във Вашингтон през 2011 г., както и атаката срещу американското посолство в Багдад в последния ден на миналата година.

Атаки са подготвяни и на територията на България, Германия, Босна, Турция, Бахрейн и Кения, се уточнява в документа. Припомняме, че при евентуален успех, това щеше да е вторият терористичен акт на българска земя, носещ подписа на Сюлеймани, след като именно на него се приписва атентатът в Сарафово през лятото на 2012 г., при който бяха убити 7 души, а 35 бяха ранени.

Припомняме, че върховният ирански генерал беше убит при координирано нападение на американската армия в Ирак на 2 януари, което отприщи нова ескалация на напрежението между Техеран и Вашингтон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани