Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След годишната реч на Путин – правителството на Медведев подаде оставка

[post-views]
Русия няма да изнася продоволствие за „неприятелски“ държави, обяви Дмитрий Медведев

medvedevРуският министър-председател Дмитрий Медведев обяви, че подава оставка. Той посочи като причина огласените от президента Владимир Путин предложения за промени в конституцията, чрез които да се делегират повече права на парламента за сметка на президентската институция.
Руският премиер Димитрий Медведев обяви решението си на среща на президента Владимир Путин с кабинета, който няколко часа по-рано в годишната си реч пред Федералното събрание на страната -Държавната Дума обяви намеренията си, да проведе обществен вот за промени в конституцията. Тези промени, когато бъдат приети, по всяка вероятност, и това ще бъде направено след обсъждания, както бе заявено, ще внесат съществени промени не само в редица положения в Конституцията, но и като цяло в баланса на властта – изпълнителната, законодателната, съдебната, посочи Медведев. Той допълни, че само така може да се даде възможност на президента да вземе всички необходими решения.

От своя страна Владимир Путин благодари на членовете на правителството за съвместната работа. Държавният глава заяви, че в най-скоро време ще се срещне с всеки от тях, а засега ги моли да продължат да изпълняват задълженията си, докато не бъде формиран състава на новия кабинет. Кой ще оглави новото правителство на Русия не е ясно, но сред възможните фаворити са кметът на Москва Сергей Собянин или министъра на енергетиката Александър Новак, коментира агенция Ройтерс. Според източник на „Интерфакс“ от Държавната дума предложените от президента конституционни поправки, ще бъдат приети до края на пролетта, и за да влязат в сила ще трябва да бъдат одобрени от гражданите.

Изненадващото решение повдига редица въпроси. Дали Путин уволни Медведев и ако да защо? Според други промените, които делегират повече права на парламента имат за цел да удължат управленческата роля на Путин, след като изтече и втория му мандат като държавен глава през 2024г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани