Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония създава сили за космическа отбрана: Подразделението ще работи заедно с аналога си в САЩ

[post-views]
Япония създава сили за космическа отбрана: Подразделението ще работи заедно с аналога си в САЩ

space-x-kosmosНово военно подразделение в Япония ще защитава страната от потенциални заплахи, идващи от Космоса. Това съобщи японският премиер Шиндзо Абе и подчерта, че Токио предприема мярката в отговор на действията на свои съперници, които вече разработват ракети и други космически военни технологии.

Очаква се подразделението за операции в Космоса да стане оперативно още през април като част от Военновъздушните сили за самоотбрана, уточни премиерът Абе в реч пред парламента. Новото звено в Японската армия ще работи в тясно сътрудничество с американския си аналог, създаден неотдавна по настояване на президента Доналд Тръмп.

Заедно с това Япония ще трябва да се брани от заплахи в киберпространството, както и от електромагнитно въздействие върху нейните сателити. В Токио нараства безпокойството, че Китай и Русия се опитват да извадят от строя и да разрушат техниката ни, разположена в Космоса, допълни Шиндзо Абе. Това налага да засилим отбранителните си способности и да усъвършенстваме системите си, за да си осигурим превъзходство, категоричен е премиерът. Той настоя силите за самоотбрана на страната да разширят международната си роля в контекста на опасността, произтичаща от нарастващите военни способности на Пекин и Пхенян.

Най-ново

Единична публикация

Избрани