Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент даде зелена светлина за Брекзит

[post-views]
Мей получи зелена светлина за промяна на сделката – Брюксел отказва да предоговаря условията на Брекзит

Brexit-1

Великобритания прекоси финалната права за Брекзит. Това заяви премиерът на страната Борис Джонсън, след като парламентът одобри закона, който ще позволи на Обединеното кралство да излезе от ЕС на 31 януари. Документът получи и подкрепата на кралицата.

След близо три и половина години от референдума във Великобритания през 2016г, на който жителите на Острова гласуваха за излизането на страната от ЕС сагата „Брекзит“ е към своя край. Близките дни се очаква правният документ, в който са заложени основните условия за развода между двете страни, да бъде подписан от ръководителите на ЕС, а в края на другата седмица да бъде ратифициран и от ЕП. Ако това стане на 31 януари Великобритания вече няма да е част от 27 – членния икономически съюз. Така от 1 февруари в страната започва 11 месечният  преходен период, по време на който Обединеното кралство ще продължи да се придържа към европейското законодателство, без обаче да има представители в институциите на ЕС.

По време на този период  Лондон и Брюксел ще се опитат да договорят бъдещите търговски отношения и сътрудничеството в областта на сигурността, като крайната цел и на двете страни е да подпишат споразумение за свободна търговия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани