Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската дума одобри единодушно промените в конституцията, предложени от Путин

[post-views]
Путин: Русия не може да бъде изолирана

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace PlanЕдинодушно руските депутати от долната камара на парламента – Държавната дума, одобриха в четвъртък промените в конституцията на Русия на първо четене. Това стана след дебати, продължили по-малко от два часа и едва три дни, след като президентът Владимир Путин ги внесе за разглеждане.

Второто четене е планирано в средата на февруари, за да има време за насрочването на референдума за одобрението им, предложен от Путин. Очаква се той да бъде проведен през май.

Предложенията предвиждат разширяване на правомощията на парламента, който ще получи право да избира премиера на Русия. Мандатите на президента ще бъдат ограничени до два, вместо до два последователни, както беше досега.

Освен това част от правомощията на президента ще бъдат прехвърлени на институции като Държавния съвет, който от консултативен орган ще бъде превърнат в институция. Той ще задава посоката на вътрешната, външната, икономическата и социалната политика на страната.

Промените предвиждат също върховенство на руската конституция над международните споразумения, сключени от Москва. Разширяват се правомощията на Конституционния съд и се засилват социалните ангажименти на руската държава.

Няколко часа след като Путин предложи конституционната реформа на 15 януари правителството на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка. На негово място за министър-председател беше избран шефът на Федералната данъчна служба Михаил Машустин.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани