Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Махат леките наказания за малолетните убийци

[post-views]
Бойко Борисов: Искам за нашата авиация да имаме най-добрия самолет

галичеПремиерът и партиен лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на депутатите си да направят спешни промени в Наказателния кодекс. Целта е да не се намалява наказанието, когато извършителят на тежко престъпление като убийство, изнасилване, блудство е под 18-годишна възраст.
Това обяви депутатът Маноил Манев, който участва в разговор на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с Асен Руменов – баща на зверски убитата в Галиче 18-годишна Андреа.
Ha 11 януари 2020 г. тялото на момичето бе открито в дома й. Тя е била изнасилена и убита по особено жесток начин от 17-годишния Аксел Олегов. Заради текстовете в Наказателния кодекс в момента наказанието за 17-годишния убиец може да е само от 5 до 12 години затвор.
Промените задължително ще бъдат обсъдени с прокуратурата, преди да бъдат внесени за одобрение от Народното събрание. Тежестта на наказанието ще бъде обвързана с това, дали непълнолетният извършител на престъпление разсъждава като възрастен, за да бъде наказан като възрастен, обясни още народният представител от ГЕРБ. Преценката как да бъде съден непълнолетен убиец или изнасилвач ще зависи и от експертизата на психолози и психиатри. Преценката дали извършителят да бъде съден като пълнолетен, или присъдата му да бъде намалена, обаче щяла да остане за съда. 
„Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен“, заяви през сълзи бащата Асен Руменов, след като разговаря с Борисов и Гешев. 
Главният прокурор вече разпореди проверка на лица с две и три висящи производства. Целта е да се види дали тези обвинени в престъпления спазват мерките си за неотклонение. Ако ги нарушават, те щели незабавно да бъдат арестувани. Убиецът на момичето Аксел Олегов е имал и други присъди за нанасяне на тежки телесни повреди.
Това ще са вторите промени в Наказателния кодекс, свързани с по-тежки присъди при убийства, които управляващите предлагат след ужасяващи престъпления.
През миналата година под обществен натиск бе премахната възможността за задължително намаляване на присъдата, ако убиецът направи самопризнания. Това стана след убийството на 6-годишната Кристин в с. Сотиря.

Най-ново

Единична публикация

Избрани