Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масова евакуация на чужденци от Китай: Жертвите на новия коронавирус продължават да растат

[post-views]
Северна Корея обяви първи случай на омикрон

koronavirus_laboratoriaЗдравното ни министерство внимателно наблюдава трима души за  симптоми на новия коронавирус – жена, върнала се от Тайланд и мъж и жена, върнали се от Китай. Тяхното здравословно състояние е добро и се подобрява, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Междувременно  Япония и САЩ започнаха масовата евакуация на гражданите си от китайския град Ухан, смятан за основното огнище на новия коронавирус. До този момент заразата взе живота на 132 души и продължава да се разпространява. Регистриран е първият случай на вируса и в Близкия изток.

Япония първа започна да евакуира гражданите си от китайския град Ухан. През деня първите 200 души пристигнаха на летище Ханеда в Токио, като за част от пътниците се съобщава, че проявяват симптоми с новия вирус. До края на деня в китайския град Ухан ще пристигне и самолет от Франция, който трябва да прибера 250 души. В идните дни се очаква и втори полет от Париж, който е предназначен за гражданите от ЕС.

Австралия също обяви, че започва да изтегля граждани си от Китай. Като превантивна мярка властите обявиха, че евакуираните хора ще бъдат закарани на малък остров в Индийския океан, където ще останат под карантина.

Независимо от безпрецедентните превантивни мерки за ограничаване на вируса въведени от китайските власти, след Европа и САЩ, заразата достигна и Близкия Изток. Саудитска арабия обяви, че е хоспитализира възрастна жена, която на скоро се е върнала от Китай.

Междувременно британската компания „Бритиш Еъруейс“ обяви, че прекратява всички полети за Китай, заради кризата с новия коронавирус. Повечето големи авиопревозвачи също започнаха да отменят полети.

Австралийски учени обявиха, че са успели успешно да клонират вирусът в лабораторни условия, което ще им позволи да разберат повече за инкубационния му период, как се предава и евентуално създаването на ваксина.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани