Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Растат жертвите на китайския вирус: Епидемията нанесе щети за 420 милиарда долара

[post-views]
Растат жертвите на китайския вирус: Епидемията нанесе щети за 420 милиарда долара

Kitai_koronavirus_new -bolnicaСитуацията с новия коронавирус в Китай остава критична. Броят на смъртните случаи нарасна на най-малко 361 души, а този на заразените на над 17 хиляди. Освен жертвите епидемията нанесе сериозни щети на китайската икономика, след като стана ясно, че пазарите в страната са загубили 420 милиарда долара.

Независимо от безпрецедентните мерки на китайските власти, епидемията от новия коронавирус продължава да се разраства. През уикенда беше регистриран първият случай извън територията на Китай, след като 44 годишен китаец, почина в болница във Филипините. Това, което се знае е, че мъжът е пристигнал в страната от китайския град Ухан, смятан за родината на новия вирус.

В същото време дипломатическия натиск към Китай също расте, след като няколко държави последваха САЩ и затвориха границите си за хора пристигащи от Китай.

Това провокира остра реакция от властите в Пекин, които обвиниха Вашингтон, че умишлено създава паника, след като СЗО, макар и да обяви международно извънредно положение заради вируса, препоръча да не се налагат подобни пътни ограничения.

Междувременно властите в Китай официално откриха първата специализирана болница в град Ухан, която беше построена за рекордните осем дни с капацитет от 1000 легла. До дни се очаква да бъде пусната в експлоатация и втора подобна болница в града.

На фона на бързо появяващите се лечебни заведения обаче, като цяло здравната система на страната започва да изнемогва, коментират световните агенции.

        

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани