Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седмица преди Оскарите в Лондон раздадоха наградите БАФТА

[post-views]
Наградите БАФТА: Големите победители -„Рома“ и „Фаворитката“

BAFTAНа бляскава церемония в Лондон Британската академия за филмово и телевизионно изкуство раздаде наградите си за тази година. Със спечелването на приза за „най-добър филм“ военният епос „1917“ се превърна в третия фаворит за Оскар в неделя, след триумфа на „Жокера“ при номинациите за американските кинонагради и „Имало едно време в Холивуд“ на „Златния глобус“ през януари.

Точно седмица преди „нощта на Оскарите“, военната драма на Сам Мендес – „1917“, триумфира в Лондон, побеждавайки категорично жестоката конкуренция в лицето на „Жокера“, „Имало едно време в Холивуд“ и „Ирландецът“. Вече отличена и със „Златен глобус“ за „най-добър филм“, лентата грабна общо 7 статуетки, сред които за режисура, операторско майсторство, визуални ефекти, сценография и звук, както и за „най-добър британски филм“.

По петите го следва южнокорейският „Паразит“ на Бонг Джон-Хо, който се оказа любим на зрителите. Той отнесе 2 награди БАФТА – за „най-добър сценарий“ и „най-добър чуждоезичен филм“.

Дискриминацията при награждаването отново беше темата на вечерта –18 от номинираните актьори са от бялата раса, а сред режисьорите фигурират само мъже. Принц Уилям, който е президент на Британската академия, настоя за преосмисляне на цялата процедура, така че да се гарантират равни възможности за всички. Същата теза защити и отличеният като „най-добър актьор“ Хоакин Финикс за ролята си в „Жокера“.

Хоакин Финикс – отличен за „най-добър актьор“:

„Съвсем искрено трябва да се заемем с една много важна задача и да разберем същността на системния расизъм. Смятам, че задължението да разрушат тази потисническа система имат всички онези, които я създадоха, увековечиха и се възползваха от нея. Това е наша работа.“

Заедно с Финикс, Рене Зелуегър също затвърди глобуса си за „най-добра актриса в главна роля“, а Лора Дърн и Брад Пит отново получиха статуетки за поддържащите роли при жените и мъжете.

Най-ново

Единична публикация

Избрани