Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Техеран осъди на смърт предполагаем агент на ЦРУ шпионирал иранската ядрена програма в полза на САЩ

[post-views]
Техеран след последните санкции от Тръмп: САЩ презират дипломацията и са жадни за война

iran usaВърховният съд в Техеран потвърди смъртна присъда на ирански гражданин, за когото се предполага, че е агент на ЦРУ. Според магистратите осъденият е шпионирал иранската ядрена програма в полза на американските служби. 

Амир Рахимпур е признат за виновен и той ще бъде екзекутиран съвсем скоро, съобщи говорителят на съда Голамхосейн Есмаили. Смята се, че осъденият е шпионин на ЦРУ, който получил солидно възнаграждение от американците в замяна на информация за иранската ядрена програма. Други двама предполагаеми агенти получиха по 10 години затвор за шпионаж и по още 5 за противодържавна дейност. Те са работили под прикритието на благотворителни работници, уточни Есмаили без да дава подробности за самоличността им, тъй като присъдата им все още не е окончателна.

Все още не е ясно дали тримата са част от шпионската мрежа на ЦРУ, разкрита в Иран миналата година. Тогава общо 17 души бяха осъдени. Някои от тях получиха и смъртни присъди, за които няма потвърждение дали са изпълнени.

При всички положения случаят ще доведе до реакция и ново обтягане на отношенията между Вашингтон и Техеран и то в момент, когато ескалацията на напрежението достигна връхната си точка след убийството на генерал Касем Сюлеймани и ответния удар срещу американски бази в Ирак.

Най-ново

Единична публикация

Избрани