Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията с нов план за разширяването на ЕС – готви „повече моркови и по-големи тояги“ за Балканите

[post-views]

european-commission-sgrada

Комисията одобри ревизия на методологията за разширяване на Европейския съюз. По същество новият план реформира целия преговорен процес за присъединяване към Общността на страните от Западните Балкани. Голямата цел на Брюксел е да преодолее блокадата, наложена от френския президент Еманюел Макрон върху членството на Северна Македония и Албания.

 „Брюксел постави френски акцент върху разширяването на ЕС. Комисията готви повече моркови и по-големи тояги за балканските държави.“ Така авторитетното издание Politico коментира плана за реформиране на начина, по който Съюзът работи със страните, кандидатстващи за членство.

Ревизията се стреми да преодолее различията по темата между двете водещи сили – Германия и Франция. Президентът Макрон отдавна е обявил действащата система за „странна“ и настоява, ЕС да може да обърне процеса, ако кандидатите отстъпят по ключови въпроси като върховенството на закона. Канцлерът Меркел обаче е на противоположното мнение. Тя иска преговорният процес с Тирана и Скопие да започне веднага. Аргументът ѝ е, че и двете страни са постигнали важни реформи, а при бездействие от страна на Блока външни фактори като Русия, Китай и Турция ще се възползват от ситуацията.

Самото подзаглавие на документа – „Надеждна перспектива за Западните Балкани“ е показателно за фокуса ни върху региона, коментира комисарят по разширяването Оливер Вархели.

Оливер Вархели – еврокомисар по разширяването:

„Разширяването на ЕС към Западните Балкани е водещ приоритет за Комисията. Работим по 3 основни линии. На първо място, предложихме конкретни стъпки за подсилване и подобряване на присъединителния процес, като основната ни цел остава пълноправното членство в Съюза. Успоредно с това Комисията  твърдо стои зад препоръките си за отваряне на преговорите с Албания и Северна Македония и скоро ще даде информация за напредъка на двете страни. И трето, като част от подготовката за Срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб през май, разработваме план за икономическо и инвестиционно развитие на целия регион.“

Новата методология запазва целостта на системата, но ще промени баланса между съставните ѝ елементи. Тя се основава на 4 основни принципа – процесът да бъде по-надежден, динамичен, предвидим и политически ориентиран, допълни Вархели. Преговорните глави ще се организират в 6 клъстера, които ще бъдат отваряни и затваряни само при пълно изпълнение на изискванията за съответната област, а основен приоритет ще бъде върховенството на закона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани