Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сбогуваме се с Кърк Дъглас – легендарният актьор почина на 103-годишна възраст

[post-views]
Сбогуваме се с Кърк Дъглас – легендарният актьор почина на 103-годишна възраст

изтеглен файлСветът се сбогува с Кърк Дъглас – последният оцелял от славното златно поколение на Холивуд. Легендарният киноактьор почина на 103-годишна възраст в дома си в Бевърли Хилс.

След кариера, продължила над 6 десетилетия и повече от 80 роли зад гърба си, Кърк Дъглас ще бъде запомнен като „изключителен човек с невероятна харизма“ и „една от най-големите звезди на всички времена“. Това са само част от ласкавите думи, които редица световни знаменитости изразиха по повод кончината на актьора.

Новината за смъртта на холивудската легенда съобщи чрез социалните мрежи не по-малко известният му син Майкъл Дъглас. Прочувствено послание за сбогом, публикува и съпругата на Майкъл – Катрин Зита-Джоунс.

Роден в мигрантско семейство на руски евреи и оцелял като военнослужещ през Втората Световна война, Исур Даниелович, както е истинското име на Кърк Дъглас, е олицетворение на сбъднатата американска мечта. С характерната си упоритост, в разгара на Студената война и антикомунистическо преследване в Холивуд, през 1960 г. актьорът се превъплъщава в непокорния гладиатор Спартак в едноименната лента на Стенли Кубрик и това остава най-емблематичната му роля.

Въпреки че три пъти е номиниран за Оскар за най-добър актьор, Кърк Дългас така и не печели престижното отличие. В средата на 90-те обаче Академията го удостоява с почетна статуетка за „цялостен принос“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани