Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа трябва да предложи международна програма за контрол на въоръжаването, заяви Макрон

[post-views]
Макрон призовава за уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан „единствено чрез дипломация“

MakronФренският президент Еманюел Макрон призова днес европейците да предложат „заедно международна програма за контрол на въоръжаването“, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това става в контекста на поставянето под въпрос на съществуващите договори в тази област между САЩ и Русия.

Франция ще работи с „най-засегнатите европейски партньори, за да постави основите на обща международна стратегия, която ще можем да предложим навсякъде, където Европа е активна“, заяви Макрон в очакваната с голям интерес своя реч за отбранителната стратегия и ядрените сили на страната. Той подчерта, че Париж е намалил арсенала си до по-малко от 300 ядрени бойни глави.

Европейците „не могат да се ограничават с ролята на зрители“ на надпреварата в ядреното въоръжаване, на която има риск Старият континент отново да стане сцена, изтъкна френският президент във военното училище „Екол дьо гер“ в присъствието на министрите на външните работи и на въоръжените сили, Жан-Ив Льо Дриан и Флоранс Парли, високопоставени военни и много чуждестранни дипломати.

„Европейците трябва колективно да осъзнаят, че без правни споразумения може бързо да се окажат изложени на подновяване на надпреварата в конвенционалните оръжия, или дори в ядрените, на своя собствена територия. Те не могат да се ограничават с ролята на зрители“, подчерта Макрон. „Франция е убедена, че дългосрочната сигурност на Европа минава през съюз със САЩ“, даде да са разбере той два месеца след напрегнатата среща на върха на НАТО. „Нашата сигурност обаче неизбежно минава и през една по-голяма европейска способност за автономни действия“, добави френският президент.

Европа трябва да участва в евентуални бъдещи преговори за ядрените оръжия със среден обсег и да подпише бъдещия договор, „защото става дума за нашата територия“, която е заплашена, призова Макрон. Френският президент предложи на европейските страни да се включат в стратегически диалог за „ролята на френските сили за ядрено възпиране“ за гарантиране на сигурността на Европа.

„Европейските партньори, които искат да се включат, могат да участват в ученията на френските сили за ядрено възпиране. Този стратегически диалог и обмен ще допринесат по естествен път за развитието на истинска стратегическа култура“ на всички европейци, подчерта Макрон. Според него френските сили за ядрено възпиране „подобряват сигурността на Европа със самото си съществуване и в този смисъл имат истинско европейско измерение“.

„Нашата независимост при взимане на решения е напълно съвместима с непоклатимата солидарност към европейските партньори“, заяви Макрон и подчерта: „Нека бъдем ясни: жизнените интереси на Франция вече имат европейско измерение.“

Френският президент повтори, че Брекзит няма да промени ядреното сътрудничество между Франция и Великобритания, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани